Új aranykor jöhet az eurózónában

2017. november 13., hétfő 18:49, frissítve: hétfő 19:11

Európa többé nem a világgazdaság beteg embere, sőt az eurózóna egyenesen egy új aranykor felé tart – hirdeti öles betűkkel elemzői várakozásokra hivatkozva a Bloomberg. És hogy mire fel az optimizmus? A közös valutát használó térség szerinte egy évtizede nem látott növekedést produkál, nemsokára pedig alacsony inflációval járó, bővülést hozó időszak kezdődik.

Az Európai Bizottság a múlt héten a 2017-re várt GDP-növekedésről szóló korábbi, 1,7 százalékos jóslatát 2,2-re változtatta – ez persze még mindig hagy kívánnivalót maga után. Hétfőn pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arról adott jelentést, hogy az „európai régió” (vagyis nem csak az eurózóna) növekedése az egész világra pozitív hatással van. 

A változásoknak sok okuk van. A kapacitásokat jó arányban használják ki az európai termelésben, ami vonzza a befektetőket, és segít a munkanélküliség leküzdésében. Elemzők dicsérik emellett az Európai Központi Bank laza monetáris politikáját, a vállalati nyereségek kontinensszerte felülmúlják a várakozásokat, a fogyasztói bizalom pedig 2001 óta nem volt ilyen magas.

Ennek ellenére kár lenne még pezsgőt bontani. Amellett ugyanis, hogy váratlan események is okozhatnak krízist, az eurózóna rendesen megszenvedte a legutóbbi gazdasági világválságot. A termelékenység növekedése nem éri el az évezred eleji szintet, egyes országokban a munkanélküliség a fiatalok körében a 20-25 százalékot is megütheti, de az állástalanság az összes korosztályt tekintve sem mindenhol biztató.

Ennek ellenére a mostani kétségkívül szép teljesítmény ahhoz képest, hogy a válság alatt milyen szintű adósság és rekordszintű munkanélküliség sújtotta, ami szinte már a közös valuta létét is fenyegette.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.