Új szakemberekre van szükség

2013. május 7., kedd 13:40, frissítve: kedd 14:15

TiJöttök! elnevezéssel a műszaki és tudományos életpályát népszerűsítő program indult az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv Társadalmi Operatív Programja (TÁMOP) keretében azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok elérésével, bevonásával növelni lehessen Magyarország gazdasági és szellemi versenyképességét.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, a program fővédnöke a projektet bemutató keddi sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy a magyar export 22 százalékát magas hozzáadott értékű termék teszi ki, az ország versenyképességének növeléséhez szükség van a szakember-utánpótlás bővítésére a műszaki, tudományos élet területén.

Az államtitkár elmondta: a tárcaközi egyeztetésen lévő nemzeti innovációs stratégiában szerepel, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszámot – amelyben 12 ezer a 35 évnél fiatalabb kutató – az évtized végére 56 ezerre növeljék.

Itthon kell tartani őket
A magyar tudomány eredményeit méltatta, a kutatók itthon maradását szorgalmazta és akadémiai kutatóközponti beruházásokról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésének ünnepi ülésén Budapesten.

Cséfalvay Zoltán kitért arra, hogy kutatói munkahelyek támogatása érdekében ez év január elsejétől nem kell megfizetni a PhD-fokozattal rendelkező kutatók alkalmazása esetén a szociális hozzájárulást. A 2014–2020-as fejlesztési ciklusban pedig az Európai Unió központi kutatás-fejlesztési pályázatain nyertes magyar kutatók is fizetéskiegészítést kaphatnak az uniótól – tette hozzá. Kiemelte, hogy a Magyarország számára 2014–2020 között rendelkezésre álló kohéziós és strukturális alapok 6 százalékát, mintegy 400 milliárd forintot közvetlenül kutatás-fejlesztés-innovációra lehet majd fordítani, és lesznek további források erre a célra más operatív programokban is.

Sikerek és változatosság

Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke hangsúlyozta: a hivatal fontosnak tartja a fiatalok műszaki, tudományos, innovációs pályára orientálását, sikerek felmutatásával egyre több fiatal számára lehet vonzóvá tenni ezt a hivatást.

Az Új Széchenyi Terv keretében a TiJöttök! program 49,4 millió forint támogatást nyert. A program a magyar felsőoktatás tudományos és innovációs eredményeinek, illetve a tehetséges fiatalok bemutatásán keresztül kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a műszaki és természettudományos végzettséggel rendelkező fiatalok milyen sokszínű és változatos életpályák közül választhatnak, hiszen lehetnek tudományos kutatók, vállalati kutatók és mérnökök, vagy innovatív vállalkozók – hangsúlyozta Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője.

Felsőoktatási roadshow is lesz

A program keretében internetes kommunikációs portált (www.tijottok.hu) alakítanak ki, illetve egy 12 helyszínből álló felsőoktatási roadshow-t tartanak. A kampány és roadshow 2013 szeptemberében indul, és várhatóan 2014 februárjáig tart Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Sopron, Kecskemét, Szeged, Veszprém, Pécs, Kaposvár, Gyöngyös, Eger és Miskolc felsőoktatási intézményeit érintve – közölte a projektgazda.

A program szakmai együttműködő partnerei a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Magyar Innovációs Szövetség, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, az EHF–Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, a Csodák Palotája Nonprofit Kft., a The Hyperion Group Kft., a Richter Gedeon Nyrt., a Grundfos és az IND Group – tájékoztatott a programot lebonyolító Innocenter Kft.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.