Új szereplővel bővül a kaotikus kötvénybiznisz

2016. október 12., szerda 07:00, frissítve: szerda 14:16

Egyre furcsább céghálók alakulnak ki a már eddig is átláthatatlan letelepedésikötvény-üzletben. A Euro­pean Settlement Immigration Service Ltd. most tűnt fel a piacon, fél áron forgalmazza az államkötvényt, sőt két másik közvetítőcéggel is leszerződött.

Teljes a káosz letelepedésikötvény-ügyben, és úgy látszik, hogy a miniszterelnök is teljes mellszélességgel kiáll az évtized legsúlyosabb korrupciógyanús ügylete mellett. Nehezen védhető ugyanis Orbán Viktor azon állítása, miszerint „sikeres konstrukció, mert pénzt hoz az országba, és egyetlen fillért sem visz el”. A kötvényüzlettel ugyanis mindenki jól jár, leszámítva a magyar államot. A normál piaci kötvénykibocsátásnál négyszer drágább kamatot fizetnek az adófizetők a letelepedési állampapír után, amelyet offshore cégek vásárolnak meg. Ez szembemegy a takarékos állam működésének elvével, és felveti a hűtlen kezelés gyanúját. A kormányfőnek azért sincs igaza, mert a jómódú bevándorló csak öt évre adja kölcsön a pénzt, vagyis az összeget vissza kell fizetni, így a magyar államnak semmilyen haszna nem származik az üzletből, sőt a négyszeres kamat miatt csak veszít az ügyleten.

Annál többet keresnek a kormány által favorizált offshore cégek, amelyek közül egyre több árulja hitelre is a papírokat. Lapunk másfél hete számolt be arról, hogy a kínai ügyfelek akár hitelre is vásárolhatnak letelepedési kötvényt, sőt nem kell kifizetni a teljes árát sem a 300 ezer euróba, azaz 93 millió forintba kerülő állampapírnak.

Fél áron, azaz 130-150 ezer euróért is letelepedési engedélyhez juthat a kevésbé módos kínai állampolgár, igaz, ilyenkor nem kapja vissza a befizetett összeget. A Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű közvetítőcég a China Construction Bank nevű pénzintézettől kap kölcsönt az ügylethez.

Eközben újabb vállalkozásról derítettük ki, hogy fél áron adja a kötvényt, és valószínűleg szintén hitellel pótolja ki a hiányzó összeget. Egy új cég, a European Settlement Immigration Service Ltd. kínálja a vietnami állampolgároknak a letelepedési kötvényt. A társaság honlapján az ügyfelek választhatnak: 300 ezer euróért megveszik a kötvényt, vagy töredék áron, 135 ezer euróért (41-42 millió forint) megszerzik a letelepedési engedélyt, de ebben a konstrukcióban nem kapják vissza a futamidő végén a pénzüket. Az, hogy a tökéletesen átláthatatlanul működő közvetítők fél áron is árulják a kötvényt, szembemegy a pénzes külföldi befektetők letelepedését lehetővé tevő törvény eredeti célkitűzésével. Továbbá komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen akár 135 ezer euróért is tartózkodási engedélyhez lehet jutni, ami a terroristák számára is vonzó lehet. A kötvényprogram ugyanis egyszerű és gyors eljárást garantál, miközben az ellenőrzés hatékonysága is komoly kérdéseket vet fel. Sőt, egyre lazulnak a szabályok, július 1-jétől például már magyarországi lakcímet sem kell megadnia a külföldi kötvényvásárlónak.

 
Együttműködik kötvényügyben Balogh Radosztina Veselinova és Földvári Gábor
 

Az új cég, a European Settlement érdekessége, hogy az Arton Capital ügyvezetője, Balogh Radosztina Veselinova és az Innozone Holdings Ltd. ügyvezetője, Földvári Gábor együtt hirdeti a cég szolgáltatásait, miután a fotók tanúsága szerint ünnepélyesen együttműködési megállapodást kötöttek a vállalkozással. (Az Arton Capitalról korábban megírtuk, hogy az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett European Bond Program Management Consultancy [EBPMC] nevű cégén keresztül szerződik a pénzes külföldiekkel, vagyis a magyar kft. sem tekinthető átláthatónak emiatt.)

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Érdekesség, hogy a Kajmán- szigeteken bejegyzett HSSDF idén május 10-én jelezte, nem forgalmaz többé vietnami ügyfeleknek letelepedési államkötvényt, a jövőben csak a kínai bevándorlókra koncentrál. Az Országgyűlés Bánki Erik (Fidesz) vezette gazdasági bizottsága két héttel később az Arton Capitalnak adta át a vietnami kuncsaftok kereskedési jogát. Ebből arra lehet következtetni, hogy az engedélyeket kiadó fideszes többségű parlamenti bizottság szűk körön belül, egymást akár személyesen is ismerő, megbízható háttérembereknek ad busás haszonnal kecsegtető üzleti lehetőséget.

A letelepedési kötvények esetében a hitelkonstrukció alapján a bank kiegészíti a kötvény árát, viszont az állampapír futamidejének lejártakor az ügyfél nem kapja meg az általa befizetett 130-150 ezer eurónyi összeget. Az alku része, hogy a visszajáró pénzt a közvetítő vállalkozás és a bank osztja el egymás között. De nem akárhogyan: az ügyre rálátó forrásaink szerint a bank csak a – nemzetközi viszonylatban is kiugróan magas – kamatot kapja meg, ami több mint kilencmillió forintot kóstál.

A közvetítőcég azonban még ennél is jobban jár, hiszen az elvileg jogos kamatnak a többszörösét, 130-150 ezer eurót tehet zsebre az 50 ezer eurós közvetítői díjon felül. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 93 millió forintos kötvény eladásából 54–60 millió forintos haszonra tesz szert a cég, ami felfoghatatlan mértékű, 58–64 százalékos profitnak felel meg. A kötvényüzlettel eddig közel négyezer külföldi vásárolt letelepedési engedélyt, családtagokkal együtt 16 ezer potenciális bevándorlóval kell számolni. Az ismeretlen hátterű közvetítőcégek eközben több mint 100 milliárd forintos bevételre tettek szert a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát irányító tárcavezető által kidolgozott konstrukciónak köszönhetően.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.12.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.