Újabb csúcson a görög munkanélküliség

TL

2012. augusztus 9., csütörtök 17:04, frissítve: péntek 10:43

Ismét csúcsra emelkedett a munkanélküliség Görögországban: májusban 23,1-re százalékra nőtt az áprilisi 22,6, illetve az egy évvel korábbi 16,8 százalékról képest – derül ki a statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból.

A statisztikai adatok szerint egy év alatt több mint 320 ezren veszítették el állásukat a 11 milliós országban: a munkanélküliek száma 1,15 millió volt májusban, a foglalkoztatottak száma 3,8 millió körül alakult. Az euróövezetben a munkanélküliség átlagosan 11,1 százalék volt májusban.

A görög gazdaság ötödik éve van recesszióban. Hivatalos várakozások szerint idén 5 százalék körüli mértékben csökken a bruttó hazai össztermék (GDP). A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő szerint a görög gazdasági környezet folytatódó romlása miatt a kormánynak valószínűleg további külső finanszírozásra lesz szüksége még idén. A társaság úgy véli, hogy az ország GDP-je a jövő év végéig tartó időszakban az IMF/EU-programban szereplő előrejelzésnek várhatóan több mint kétszeresével zuhan, ezért szerdán az eddigi stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az államadós-besorolásának kilátását.

Maradhat az euróövezetben?

A Moody’s Investors Service, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja által múlt héten összeállított szektorelemzés szerint változatlanul érdemi annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, jóllehet a hitelminősítő elemzői hangsúlyozták, hogy nem ez a központi előrejelzési forgatókönyvük.

A görög milliomosok az euróválságtól való félelmükben már több milliárd eurót külföldre menekítettek. Sajtóértesülések szerint Theodorosz Pantalakisz egykori bankmenedzser magánvagyonából közel 8 millió eurót helyezett át Angliába.

Szeptemberben térnek vissza

Augusztus elején az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői folytattak tárgyalásokat Athénban a Görögország előtt álló főbb reformokról, mint például a privatizáció újraindításáról, az adószedés javításáról, egyes piacok és szakmák céhes rendszerének liberalizálásáról. A hármas küldöttség azzal a meggyőződéssel távozott, hogy „a görög kormányzat elkötelezetten és eltökélten tevékenykedik a következő hónapban”; az ígéretek szerint szeptemberben visszatérnek a görög fővárosba, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.