Újabb forrásokkal bővül a keretösszeg

TK

2012. május 3., csütörtök 16:28

Még az idén újabb forrásokkal egészülhet ki a kutatásfejlesztésre és innovációra szánt 75 milliárd forintos állami és uniós pályázati keretösszeg – jelentette be Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára csütörtökön Pécsen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara meghívására részt vett egy, a baranyai innováció területén kiemelkedően teljesítő szakemberekkel folyó tárgyaláson.

Az államtitkár emlékeztetett rá: 2010 nyara óta először az idén tudtak kutatásfejlesztési és innovációs projektek megvalósítására hazai forrásokat is tartalmazó pályázatokat kiírni. Úgy tervezték, hogy 75 milliárd forint áll így ebben az évben a pályázók rendelkezésére oly módon, hogy az uniós kereten felül 36 milliárdot a hazai innovációs alapból biztosítanak. A pályázati portfóliót úgy állították össze, mondta, hogy az állami és az uniós lehetőségek kiegészítsék egymást: mivel a Közép-magyarországi régió nem vehet részt az EU-s források felhasználásával nyíló pályázatokon, ezért javarészt e területen biztosítják a hazai alapból finanszírozott lehetőségeket.

Az államtitkár kiemelte, a korábban tervezett 75 milliárdos kereten kívüli lehetőségek egyike lesz a vállalati innovációs, technológiai fejlesztést segítő pályázati keret megemelése több mint tízmilliárd forinttal. Emellett a többek között vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek számára még kiírás előtt álló, a kutatási projektek támogatását segítő pályázati keretet emelnék meg 15 milliárd forinttal. A kutatással foglalkozó szervezetek és intézetek számára eszközfejlesztési célok megvalósítására szintén egy tízmilliárd forintot meghaladó keretet nyitnak, s napirenden van egy, a kis- és közepes méretű vállalkozásokat segítő konstrukció kidolgozása is – tette hozzá az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán beszámolt arról: eddig négy kutatásfejlesztési és innovációs tárgyú pályázatot írtak ki, amelyek elsősorban a nemzetközi együttműködéseket fejlesztik, de megjelentek a nagyvállalatoknak segítséget nyújtó úgynevezett ernyőprojektek is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.