Újabb zsíros megbízás Mészáros egyik partnerének

MN

2017. november 9., csütörtök 12:00, frissítve: csütörtök 12:06

Összességében 9,6 milliárd forintért végezheti a Tisza-völgyi és Duna-völgyi nagyműtárgyak rekonstrukcióját, illetve az ezzel kapcsolatos tervezési és kivitelezési feladatokat az osztrák Strabag Építőipari Zrt. és a Hídépítő Zrt. konzorciuma – derül ki az európai uniós Közbeszerzési Értesítőből. Ennek keretében a Kiskörei vízlépcső, a Nyugati-főcsatorna beeresztőzsilipje, a Deák Ferenc zsilip, a Dunakiliti vízlépcső, a Kvassay zsilip, a Nicki duzzasztó, valamint a Góri tározó zsilipje újul meg. 

A Hídépítő Zrt. Apáthy Endre érdekeltsége, a Híd-csoport tagja. Amint arról korábban az Átlátszó beszámolt, az építőipari konszern legnagyobb referenciamunkái közé tartozik a Kőröshegyi völgyhíd és a Megyeri híd építése, a Margit híd és a Piliscsaba–Esztergom vasútvonal felújítása, részt vettek továbbá a 4-es metró építésében is. Apáthyék nemegyszer Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jó barátjának cégeivel közösen nyernek el jövedelmező munkákat.

Így például a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. kapta meg nettó 91 millió euróért (mintegy 28 milliárd forint) a magyarországi és a szlovákiai Komáromot összekötő új Duna-híd kivitelezésére a megbízást. A 600 méteres, ferde kábeles hidat októberben kezdték építeni, és 2019 telén indulhat meg rajta a forgalom.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.