Üzembővítést várt a kormány az Opeltől, de az autógyár inkább leépít

MN

2017. november 2., csütörtök 10:41, frissítve: csütörtök 11:34

Közel 100 embert bocsáthatnak el egy újabb hullámban az Opel szentgotthárdi gyárából még az év vége előtt. A leépítések továbbra is a kölcsönzött munkaerőt érintik – adta hírül a Napi.hu. Úgy tudják, már be is jelentették az üzemben: decemberig bezáróan az összes motorgyártásban érintett kölcsönzött munkaerőtől meg fognak válni.

November végén születik döntés az Opel magyarországi gyárának jövőjét illetően, akkor határoz ugyanis az új francia tulajdonos, a PSA konszern arról, hogy kap-e újabb megrendeléseket az üzem az elkövetkező években – erről a szentgotthárdi Closer.hu hírportál írt.

Az első elbocsátási hullámra október 20-án derült fény, akkor körülbelül 100 kölcsönzött munkavállalótól váltak meg. Az indok így szólt: hozzá kell igazítani a termeléshez a dolgozók létszámát, az új tulajdonos pedig a kapacitás csökkentése mellett döntött. A tervek szerint az eddig jellemző évi 600-700 ezer motor helyett jövőre már csak körülbelül 450 ezer motort fog gyártani a magyar Opel-gyár.

A magyar Opel dolgozói létszáma 2017-ben éves átlagban 1252 főt tett ki a kölcsönzött munkavállalók nélkül.

Tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy az Opel új, francia tulajdonosaival szentgotthárdi üzeme bővítéséről is tárgyal a kormány – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a társaság rüsselsheimi központjában folytatott megbeszélése után. A tárcavezető azt mondta, elsőrendű gazdasági érdek az ipari termelés 30,5 százalékát kitevő autóipar folyamatos bővülése, ezért a kormány „minden segítséget és támogatást megad” ahhoz, hogy az Opel továbbra is versenyképes körülmények között tevékenykedhessen magyar területen.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.