Üzembővítést várt a kormány az Opeltől, de az autógyár inkább leépít

MN

2017. november 2., csütörtök 10:41, frissítve: csütörtök 11:34

Közel 100 embert bocsáthatnak el egy újabb hullámban az Opel szentgotthárdi gyárából még az év vége előtt. A leépítések továbbra is a kölcsönzött munkaerőt érintik – adta hírül a Napi.hu. Úgy tudják, már be is jelentették az üzemben: decemberig bezáróan az összes motorgyártásban érintett kölcsönzött munkaerőtől meg fognak válni.

November végén születik döntés az Opel magyarországi gyárának jövőjét illetően, akkor határoz ugyanis az új francia tulajdonos, a PSA konszern arról, hogy kap-e újabb megrendeléseket az üzem az elkövetkező években – erről a szentgotthárdi Closer.hu hírportál írt.

Az első elbocsátási hullámra október 20-án derült fény, akkor körülbelül 100 kölcsönzött munkavállalótól váltak meg. Az indok így szólt: hozzá kell igazítani a termeléshez a dolgozók létszámát, az új tulajdonos pedig a kapacitás csökkentése mellett döntött. A tervek szerint az eddig jellemző évi 600-700 ezer motor helyett jövőre már csak körülbelül 450 ezer motort fog gyártani a magyar Opel-gyár.

A magyar Opel dolgozói létszáma 2017-ben éves átlagban 1252 főt tett ki a kölcsönzött munkavállalók nélkül.

Tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy az Opel új, francia tulajdonosaival szentgotthárdi üzeme bővítéséről is tárgyal a kormány – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a társaság rüsselsheimi központjában folytatott megbeszélése után. A tárcavezető azt mondta, elsőrendű gazdasági érdek az ipari termelés 30,5 százalékát kitevő autóipar folyamatos bővülése, ezért a kormány „minden segítséget és támogatást megad” ahhoz, hogy az Opel továbbra is versenyképes körülmények között tevékenykedhessen magyar területen.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.