Üzembővítést várt a kormány az Opeltől, de az autógyár inkább leépít

MN

2017. november 2., csütörtök 10:41, frissítve: csütörtök 11:34

Közel 100 embert bocsáthatnak el egy újabb hullámban az Opel szentgotthárdi gyárából még az év vége előtt. A leépítések továbbra is a kölcsönzött munkaerőt érintik – adta hírül a Napi.hu. Úgy tudják, már be is jelentették az üzemben: decemberig bezáróan az összes motorgyártásban érintett kölcsönzött munkaerőtől meg fognak válni.

November végén születik döntés az Opel magyarországi gyárának jövőjét illetően, akkor határoz ugyanis az új francia tulajdonos, a PSA konszern arról, hogy kap-e újabb megrendeléseket az üzem az elkövetkező években – erről a szentgotthárdi Closer.hu hírportál írt.

Az első elbocsátási hullámra október 20-án derült fény, akkor körülbelül 100 kölcsönzött munkavállalótól váltak meg. Az indok így szólt: hozzá kell igazítani a termeléshez a dolgozók létszámát, az új tulajdonos pedig a kapacitás csökkentése mellett döntött. A tervek szerint az eddig jellemző évi 600-700 ezer motor helyett jövőre már csak körülbelül 450 ezer motort fog gyártani a magyar Opel-gyár.

A magyar Opel dolgozói létszáma 2017-ben éves átlagban 1252 főt tett ki a kölcsönzött munkavállalók nélkül.

Tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy az Opel új, francia tulajdonosaival szentgotthárdi üzeme bővítéséről is tárgyal a kormány – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozott a társaság rüsselsheimi központjában folytatott megbeszélése után. A tárcavezető azt mondta, elsőrendű gazdasági érdek az ipari termelés 30,5 százalékát kitevő autóipar folyamatos bővülése, ezért a kormány „minden segítséget és támogatást megad” ahhoz, hogy az Opel továbbra is versenyképes körülmények között tevékenykedhessen magyar területen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.