Van, ahol már beadható a csokigény

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2016. január 6., szerda 07:04, frissítve: szerda 11:52

A hitelintézetek jó része csak februártól tudja befogadni a megújult családi otthonteremtési támogatás iránti igényeket. Akad azonban olyan bank, amely már elindította szolgáltatását, és a házépítésbe vágók számára már az áfa-visszatérítési támogatást is kínálják.

Komoly feladat elé állítja a hitelt folyósító pénzintézeteket az év elején jelentősen átalakult lakástámogatási rendszer. A december 29-én megjelent jogszabály-változtatás részleteit egyelőre csak egyetlen bank tudta átvezetni rendszerében, ott már az új év első munkanapja óta képesek befogadni az igényléseket. Egy másik bank néhány napon belül készül el a módosításokkal, a többség azonban csak február elsejétől nyújtja a támogatást.

Az Európai Bizottsághoz eddig semmilyen panasz nem érkezett a lakásáfa 27-ről öt százalékra való csökkentésével kapcsolatban. Ha a döntés valóban szociálpolitikai célokat szolgál, akkor az összhangban van az uniós irányelvekkel, tehát semmilyen kifogás nem lehet ellene – közölte lapunk megkeresésére a brüsszeli szervezet. Kérdéseink nyomán tehát a bizottság egyelőre nem ellenzi az áfacsökkentést.

– Végigdolgozták a kollégák a karácsonyi szünetet, ezért tudjuk már az első idei munkanapon befogadni a családi otthonteremtési támogatásra vonatkozó (csok-) igényléseket – nyilatkozta lapunknak az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor elmondta, gyorsan sikerült átültetni a gyakorlatba a rendelkezéseket, mindössze a honlap kalkulátor-fejlesztése nem készült még el teljes egészében, de rövid időn belül azt is elérhetik az interneten tájékozódók. Kérdésünkre elmondta, bankfiókjaikban az ügyintézők felkészültek, és gyorsan képesek eldönteni, jogosult-e az ügyfél a támogatásra, illetve hogy mekkora összeget kaphat. A vezérigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy a támogatás iránti érdeklődés jelentősen megnövekedett, valamint hogy már az ingatlanfejlesztők is megjelentek a banknál, és egy részüknek már kész kiviteli terveik vannak, tehát gyorsan elindulhatnak az újabb építkezések. A lakásáfa huszonhétről öt százalékra mérséklése kapcsán jó hír azoknak, akik maguk építik lakásukat, házukat, hogy ők is hozzájuthatnak az áfacsökkentéshez. Ehhez úgynevezett csokos adó-visszatérítési támogatást igényelhetnek a banknál, maximum ötmillió forint erejéig.

Az MKB Bank szintén előrehaladt már a jogszabály értelmezésével és gyakorlati alkalmazásával. A hitelintézet sajtóosztálya szerint az ügyfelek tájékoztatása már jelenleg is zajlik. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, az érdeklődők kérdései egyelőre még az új szabályokra vonatkoznak. A bank korábban is foglalkozott csok folyósításával, és nagy valószínűséggel egy héten belül már az új feltételekkel is képesek lesznek a szolgáltatás folytatására. A CIB Banknál egyelőre nem érhető el a csok, de a módosított feltételek alapján jelenleg vizsgálja a hitelintézet a bevezetés lehetőségét. A Raiffeisen Bank hasonló cipőben jár: egyelőre nem lehet nála igényelni az új csokot, de gondolkoznak és dolgoznak rajta. A Budapest Banknál jelenleg zajlanak az újfajta támogatás bevezetésével kapcsolatos átállási munkálatok, annak befejeztéig leállították a csok-igénylések befogadását. Bár pontos időpontot nem közölt a bank sajtóosztálya, a kérelmek befogadására ígéretük szerint a lehető leghamarabb sor kerülhet. A K&H Bank nagy valószínűséggel január végétől lesz képes fogadni az igényeket, mert néhány részletkérdést még tisztázni kell az új szabályok kapcsán. Addig is előkészítik a bevezetést, és folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a lehetőségekről.

Az azenpenzem.hu portál megkeresésére az OTP közölte, a támogatási rendszer iránt érdeklődő ügyfelek már most megkapnak minden szükséges információt a bankfiókokban. A legnagyobb hazai bank célja továbbra is az, hogy a lehető leggyorsabban elérhetővé tegyék az új támogatási elemeket, noha osztják a bankszövetség véleményét, amely szerint az újdonságok teljes körű nyújtásához kapcsolódó informatikai és ügyviteli fejlesztések február elejéig elhúzódhatnak. Az UniCredit tájékoztatása szerint a jogszabály megjelenése után azonnal elkezdték a bevezetés lehetőségének vizsgálatát. Tervezett határidőről azonban csak az elemző-értékelő munka befejezése után beszélhetnek.

A változásokat az érdeklődők a kormány által indított Csalad.hu honlapon részletesen is megtalálják, ezekről lapunk már korábban beszámolt. A Blikk arra hívja fel még a figyelmet, hogy százezer forintnál is többe kerülhet az új csokhoz előírt engedélyek, illetve igazolások beszerzése.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerint elengedhetetlen a bérlakásépítés kiterjesztése. A Magyar Energiahatékonysági Intézet pedig arra hívja fel a figyelmet: azokra a lakásokra, amelyeket állami támogatással építenek, már most az egyébként 2018-tól érvényes szigorúbb szabványok vonatkoznak. Vagyis a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal kell energiatakarékosabbaknak lenniük. Ezt a követelményt minden bizonnyal teljesítik a leghatékonyabb, A+ besorolású energiatanúsítványt – a tanúsítványból kiderül, hogy adott épület általános műszaki állapota alapján mekkora a várható energiafogyasztása – kapó ingatlanok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.06.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.