Varga Mihály szerint ha a Fidesz nyer, lesz újabb adócsökkentés

MN

2018. február 23., péntek 06:37, frissítve: péntek 10:53

A kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek, nyilatkozatát pedig a távirati iroda is idézi.

A kormányközeli lap pénteki számában megjelent interjúban a tárcavezető kifejtette: akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha rendelkezésre áll minden fontos feltétel hozzá, azaz stabilan működő és növekvő gazdaság, javuló munkaerőpiac. Figyelni kell sok más mellett arra is, hogy az ország pénzügyei rendben legyenek, a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP-kormány az adók csökkentésében hisz, „szemben a balliberális oldallal, amelynek lassan harminc éve nem áll másból a gazdasági programja, mint a lakosság és a kisebb hazai vállalkozások durva és még durvább megadóztatásából”.

Varga Mihály a lapnak beszélt arról is, hogy egy európai szakmai felmérésből az derül ki, 2010 és 2017 között Magyarországon több mint nyolc százalékponttal csökkent az adóterhelés, egyetlen más uniós tagország sem mérsékelte ilyen mértékben az adókat. Emellett ma Magyarország szedi a második legalacsonyabb személyi jövedelemadót az unióban.

Tegyük hozzá: egyetlen ellenzéki párt sem kampányol jelenleg adóemeléssel, a Fidesz pedig nyolc éve határozza meg az ország gazdasági helyzetét. A kormánypárt pedig igenis emelt adót – például létrehozták és az eredeti 5,3 százalékos tervhez képest 7,5 százalékosra növelték a reklámadót. A Policy Solutions összefoglalója szerint a Fidesz–KDNP 2010 és 2012 között összesen 28 különféle adót, járulékot, közterhet vezetett be.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Varga azon megjegyzése, hogy a szocialista időszakkal szemben ugyanis nincs felelőtlen osztogatás, szavazatszerző pénzszórás, pedig különösen ironikus, miután a Transparency International éves jelentése arról számol be, hogy Magyarország az unió második legkorruptabb tagállama lett, ahol a közbeszerzések 13 százalékát verseny nélkül ítélik oda a jelentkezőknek.

A nemzetgazdasági miniszter a Fidesz választási sikerével kötötte össze az amúgy a parlament döntésétől függő adócsökkentést. „Ha áprilisban a választóktól megkapjuk az ehhez szükséges felhatalmazást, akkor a következő négy évben is úgy óvjuk majd a költségvetési egyensúlyt, és olyan szigort alkalmazunk az állam pénzügyeiben, mint tettük ezt a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben. Csak ez a hozzáállás adhat megfelelő alapot az újabb nagy adócsökkentésekhez.” –mondta a Magyar Időknek Varga.

Hozzáfűzte, hogy miközben csökkentek az adók, a bérek emelkedtek, és nemcsak a közszférában, hanem a versenyszférában is, köszönhetően a kormány és az érdekképviseletek 6 évre szóló megállapodásának. Ebben a kormány azt vállalta, hogy drasztikus adócsökkenést hajt végre, ha a munkáltatók nagy tempóban emelik a béreket – olvasható a lapban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.