Varga: Tudtunk változtatni

2013. szeptember 26., csütörtök 23:11, frissítve: péntek 08:08

Az elmúlt három évben a magyar gazdaság a pénzügyi válság következményeit jelentősen tudta csillapítani és meg tudta változtatni – mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Békéscsabán, az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A mintegy 400 résztvevővel megnyílt háromnapos vándorgyűlésen Varga Mihály óriási eredménynek nevezte, hogy a devizakötvények visszafizetése is sikeresen megtörtént. A miniszter felidézte: 2013 első negyedévében volt egy kiemelkedően magas visszafizetési kötelezettség, amit az ország újabb IMF-hitel nélkül tudott finanszírozni. „Másfél év után mentünk vissza a piacokra, és egy rendkívül kedvező kamatszinten tudtuk a forrásbevonást végrehajtani” – tette hozzá.

Kitért arra is: a nemzetközi elemzők jóslataival összhangban 3,0 százalék körülire süllyedhet a jegybanki alapkamat szintje, jelentősen segítve a költségvetés finanszírozási pozícióit is.

Meglepetést hoztak az inflációs adatok

Az inflációban ez az év a kormány számára is meglepetést hozott, a jelentős javulás eredményeként jövőre 2,4 százalékkal terveznek – közölte a miniszter.

2004 óta a magyar államháztartás hiánya nem tudott 3 százalék alá kerülni, de 2011-ben és 2012-ben jelentősen csökkent a deficit, 2013-ban pedig elérték, hogy kikerült az ország a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Így már nem esik el az ország uniós forrásoktól, ami a beruházások ösztönzéséhez szükséges – magyarázta a folyamatokat Varga Mihály.

A politikus szólt az ország adósságrátájának csökkenéséről is. Megállt egy olyan növekedés, mely 2005–2010 között „félelmetes mértékű” volt, és ez is benne van abban, hogy a piaci bizalom lépésről lépésre vissza tud térni – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Államadósság és foglalkoztatás

A kormány 2010-es fő céljai közt az államadósság csökkentése mellett a foglalkoztatás növelése is jelen volt. Akkor 3,8 millió ember dolgozott, idén már csaknem 4 millió, az elmozdulás tehát megtörtént – mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: fontos szerepe van a külföldön munkát vállalóknak is, akik 1,7 milliárdnyi eurót utaltak haza, ami szintén segítette az ország konszolidációját.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.