Vége a semleges internetnek, ezt mondaná ki az amerikai hatóság feje

MN

2017. november 21., kedd 19:51, frissítve: kedd 23:17

A netsemlegesség eltörlését javasolja az amerikai kommunikációs hatóság vezetője, összhangban korábbi ígéreteivel. Erről az MTI számolt be.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) élére Donald Trump elnök által januárban kinevezett Ajit Pai beterjesztette alternatív tervét, amelyről december 14-én szavaz majd a testület. Pai azt ígérte, hogy szerdán nyilvánosságra hozza a teljes javaslatot.

„A javaslatom alapján a szövetségi kormány felhagy az internet mikromenedzselésével. Ehelyett az FCC egyszerűen azt követeli meg az internetszolgáltatóktól, hogy átlátható legyen tevékenységük, úgy, hogy a fogyasztók a számukra legjobb szolgáltatást tudják megvenni, a vállalkozók és kisvállalatok pedig hozzájuthassanak az innovációhoz szükséges információkhoz” – mondta.

2015 februárjában az akkor demokrata párti többségű kommunikációs bizottság elfogadta a netsemlegességet szavatolni hivatott szigorú szabályokat. Ezek megtiltják a szélessávú internetszolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák egyes szolgáltatóknak a forgalmát, vagy fizetség fejében egyeseket előnyben részesítsenek úgy, hogy egyesek szolgáltatásai gyorsabban juthassanak el a fogyasztóhoz, mint másoké.

Ajit Pai azonban úgy gondolja, hogy a netsemlegesség eltántorítja az internetszolgáltatókat azoktól a beruházásoktól, amelyek révén jobb és gyorsabb hálózati elérést biztosítanak az ügyfeleknek.

A netsemlegesség politikáját általánosan támogatják a tartalomszolgáltatók, mint például a Netflix és médiavállalatok. Az internetszolgáltatást nyújtó cégek viszont Pai – hónapok óta várt – javaslatát pártolják.

Tartalomszolgáltatók és előfizetői csoportok tiltakoztak amiatt, hogy a szövetségi kommunikációs bizottság új vezetője vissza akarja vonatni a netsemlegességi szabályokat.

Az FCC-nek jelenleg három republikánus és két demokrata párti tagja van, ami a Reuters szerint szinte bizonyossá teszi, hogy eltörlik a netsemlegességet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.