Vége a semleges internetnek, ezt mondaná ki az amerikai hatóság feje

MN

2017. november 21., kedd 19:51, frissítve: kedd 23:17

A netsemlegesség eltörlését javasolja az amerikai kommunikációs hatóság vezetője, összhangban korábbi ígéreteivel. Erről az MTI számolt be.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) élére Donald Trump elnök által januárban kinevezett Ajit Pai beterjesztette alternatív tervét, amelyről december 14-én szavaz majd a testület. Pai azt ígérte, hogy szerdán nyilvánosságra hozza a teljes javaslatot.

„A javaslatom alapján a szövetségi kormány felhagy az internet mikromenedzselésével. Ehelyett az FCC egyszerűen azt követeli meg az internetszolgáltatóktól, hogy átlátható legyen tevékenységük, úgy, hogy a fogyasztók a számukra legjobb szolgáltatást tudják megvenni, a vállalkozók és kisvállalatok pedig hozzájuthassanak az innovációhoz szükséges információkhoz” – mondta.

2015 februárjában az akkor demokrata párti többségű kommunikációs bizottság elfogadta a netsemlegességet szavatolni hivatott szigorú szabályokat. Ezek megtiltják a szélessávú internetszolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák egyes szolgáltatóknak a forgalmát, vagy fizetség fejében egyeseket előnyben részesítsenek úgy, hogy egyesek szolgáltatásai gyorsabban juthassanak el a fogyasztóhoz, mint másoké.

Ajit Pai azonban úgy gondolja, hogy a netsemlegesség eltántorítja az internetszolgáltatókat azoktól a beruházásoktól, amelyek révén jobb és gyorsabb hálózati elérést biztosítanak az ügyfeleknek.

A netsemlegesség politikáját általánosan támogatják a tartalomszolgáltatók, mint például a Netflix és médiavállalatok. Az internetszolgáltatást nyújtó cégek viszont Pai – hónapok óta várt – javaslatát pártolják.

Tartalomszolgáltatók és előfizetői csoportok tiltakoztak amiatt, hogy a szövetségi kommunikációs bizottság új vezetője vissza akarja vonatni a netsemlegességi szabályokat.

Az FCC-nek jelenleg három republikánus és két demokrata párti tagja van, ami a Reuters szerint szinte bizonyossá teszi, hogy eltörlik a netsemlegességet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.