Végrehajtjuk a teljes átállást + Képriport

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. február 6., hétfő 17:09

Idén először ült össze az OÉT utódjaként létrejött, a munkaadók és a munkavállalók, valamint a kormány részvételével megalakult konzultációs testület, aminek végén mindhárom oldal képviselője beszámolt az egyeztetés eredményeiről.

A közszféra 690 ezer dolgozójának kompenzálja a bérét a kormány az adórendszer teljes változása után – közölte Matolcsy György hétfő délután a Parlamentben újságírók előtt, miután munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselőivel tárgyalt Orbán Viktor kormányfő és más kormánytagok jelenlétében. Az egyeztetésen a kormány oldaláról Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály vett részt; a munkáltatók oldaláról Demján Sándor és Rolek Ferenc (MGYOSZ), a munkavállalók részéről Zs. Szőke Zoltán, Gaskó István, Pataky Péter és Dávid Ferenc, illetve az esemény utáni sajtótájékoztatón felszólaló Palkovics Imre (Munkástanácsok).

Az OÉT-et kiváltó háromoldalú egyeztetőtanács idén először ült össze, és két fontos témát érintett: az általános gazdaságpolitikai áttekintést a 2011-es évet illetően (ideértve az IMF- és az EU-tárgyalások várható lefolyását), valamint az idei bérkompenzációt.

Növekedés árral szemben

– Egy évvel ezelőtt az aggódás, a kétely és a pánik vegyes hangjait hallhattuk, a kormány is rendkívüli aggodalommal nézte, hogy hogyan képes végrehajtani ezt a gazdaságtörténeti fegyvertényt, hogy hogyan nem lesznek vesztesei az arányos adórendszer világának – fogalmazott a konzultáció után Matolcsy, köszönetet mondva a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek. – A jogos aggályokkal kapcsolatban azt jelenthettük egymásnak, hogy az szja-változtatás 5 százalékos reálkereset-növekedést hozott, a harmadik negyedévben 4,2 százalékos adatunk van. Nettó 9 százalékkal növekedtek a bérek emellett. A gazdaság 1,4 százalék körül bővülhetett a múlt évben, miközben a külgazdasági környezet romlott – sorolta a gazdasági tárca vezére.

A számokról szólva a tavalyi évről elmondta, az eltartott gyermek nélküli családokban is nőtt 0,7 százalékkal a reálkereset; ahol egy gyermek volt, ott 4,1 százalékos reálkereset-bővülés volt tapasztalható; s ahol két gyermek, 11,6 százalékos volt a növekedés. – A három- és több gyermekesek – ez 40 ezer családot érint – 18,7 százalékos növekedést tapasztalhattak a reálkereseteket tekintve, a nettó bérük pedig 28 százalékkal bővült – közölte, bejelentve, hogy a 2012-es évben végrehajtják a teljes átállást az egykulcsos, arányos adórendszerre. – A mi feladatunk tehát, hogy olyan egyeztetési kereteket alakítsunk ki, amelyek révén megismétlődik a tavalyi helyzet, tehát nem lesznek olyan munkavállalói csoportok, amelyek rosszul járnak – tette hozzá, kifejtve, hogy ezt egy többlépcsős kompenzációs mechanizmus biztosítja: a közszférában a 216 ezer forint alatt keresőknél az állam teljesen kiegyenlíti a béreket, ez 690 ezer emberre terjed ki. – A versenyszektor esetében arra kértük a munkaadókat, hogy a minimálbéresek esetében hajtsák végre a kompenzációt, és azt ajánlottuk, hogy 216 ezer forintig az 5 százalékos emelés esetleges terheit az állam átvállalja. Ezen kívül egyedi kompenzációra is sor kerül.

Mint mondta, a 2011-es évben jelentős növekedést sikerült elérni, de ez nem azt jelenti, hogy nincs egy-két-három százezer ember, aki vesztes volna.

Munkaadók, munkavállalók

Rolek Ferenc a munkaadók oldaláról elmondta, szerény növekedést lát. Felhívta a figyelmet, hogy a bérmegállapodásokat betartatni a most már ismert végleges számok mentén felelősséggel vállalható. – Ez meg kell, hogy alapozza a bizalmat. A 2012-es év kapcsán azt látjuk: nehéz év elé nézünk. Optimisták vagyunk, hogy az IMF-fel és az EU-val történt megállapodás tető alá hozható, ez megnyugvást hoz a gazdaság számára. A bizalom erősítéséhez nagy mértékben hozzájárulhat a külföldi partnerek megnyugtatása és a párbeszéd itthon, amire a konzultációs fórum lehetőséget ad, még jobbá, megalapozottabbá teszi a kormányzati intézkedéseket, amelyek ez alapján megszületnek – mondta. – Mi az előzetes tájékozódásunk során azt látjuk, hogy a munkáltatók a béremelést végre fogják hajtani, mert ha nem, annak következményei lesznek az állami támogatásokra és a közbeszerzési eljárásokra nézve. A vállalkozások először tavasszal fogják érezni a pozitív változásokat – zárta szavait.


Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a munkavállalók nevében elmondta, meghallgatták a miniszterelnök elemzését: – Kíváncsiak voltunk a 2012-es évről szóló kilátásokra. 2011-et tekintve voltak bizonyos aggodalmaink, hogy az IMF vagy az EU nem enged a kormánynak bizonyos intézkedéseket meghozni a válságadók kapcsán.

Visszatekintve úgy értékelte, bátor és markáns lépés történt a nemzetközi átcsoportosításával kapcsolatban. Az intézkedésekben benne volt a magas keresetűek reálbér-emelkedése és az alacsony keresetűek átmeneti nehézségei, és a kompenzáció bonyolult rendszere felkészültséget igényel, hogy ne maradjanak széles rétegek kompenzáció nélkül. – Vannak részletkérdések, amelyekben további együttműködésre van szükség. Összességében tekintve aggodalommal teli ez az időszak a világgazdasági környezetnek köszönhetően, de ez a viszonylagos stabilitás, ami van, okot ad a bizakodásra, és tartható egy olyan tempó, amely a munkavállalók számára is kedvező – fogalmazott a Munkástanácsok elnöke.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.