Még mindig akcióznak Mészárosék

Hajdú Péter

Hajdú Péter

2017. március 16., csütörtök 11:59, frissítve: csütörtök 16:14

A Konzum PE Magántőkealap – ahogy várható volt – kötelező vételi ajánlatot tett a Világgazdaság című lapot is kiadó Opimus részvényesei számára, amely szerint a 25 forint névértékű papírokat 45,38 forintért megvásárolja tőlük. A tőzsdei szabályok alapján készített ajánlat kedvező a kisbefektetők számára, hiszen a részvények árfolyama az elmúlt három hónapban 30–40 forint között mozgott, csak azt követően kezdett dinamikusan emelkedni, hogy kiderült, Mészáros Lőrinc részesedést szerzett a cégben. A felcsúti polgármester, Orbán Viktor jó barátja 16,9 százalékos részesedéshez jutott, s ezzel párhuzamosan az immár szintén Mészáros-érdekeltség Konzum Nyrt. is tulajdonossá vált az Opimusban, 14 százalék erejéig. A vásárlás hírére néhány nap alatt 41-ről egészen 71 forintig emelkedett az árfolyam, s időközben a kereskedést is felfüggesztették. A vételi ajánlat napvilágra kerülését követően tegnap visszaállították a cég részvényeivel való kereskedést a tőzsdén. Bár mostanra már mind a Konzummal, mind az Opimus-szal kapcsolatos bejelentések elhangzottak, a napvilágra került információk alapján szakértők sem nagyon tudják, mi értelme lehet a tulajdonszerzésnek. Azt viszont valószínűsítik, hogy a kisrészvényesek kivásárlását követően kivezetik a két céget a szigorú szabályokkal működő tőzsdéről, mert így kevésbé lesz átlátható a két cég tevékenysége.

A mostani bejelentés előzménye, hogy Mészáros Lőrinc az Opimus-ban 16,9 százalékos, a Konzum Nyrt.-ben pedig 19,6 százalékos tulajdont szerzett, majd a hihetetlen mértékű részvényár-emelkedés, valamint fajsúlyos bejelentések miatt mindkét cég részvényeivel való kereskedést leállították a tőzsdén.

A Konzum PE egyébként korábban már a Konzum Nyrt. részvénytulajdonosainak is kötelező vételi ajánlatot tett, 86,64 forintos áron. Ez szintén alacsonyabb a jelenlegi árfolyamnál, de magasabb a Mészáros megjelenését megelőző időszakban jellemző árnál.

Úgy tűnik, Mészáros Lőrinc mellett a Konzum PE, illetve a Konzum Management lesz a cég központi szereplője. A tulajdoni arányok ugyanis következők szerint alakulnak: Mészáros Lőrincnek 24,53 százalék, a Konzum PE-nek 24,54 százalék, a Konzum Managementnek 15,86 százaléknyi tulajdonrésze lesz az Opimus-ban. Azt egyelőre nem tudni, pontosan kik is állnak a nagytulajdonossá váló Konzum PE mögött. S azt sem szabad elfelejteni, hogy a Konzum Nyrt. ötöde is Mészáros tulajdonában van.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.