Vételi ajánlatot tesz a Bakonyi Erőműre a kormány

WA

2012. szeptember 12., szerda 15:22, frissítve: szerda 19:44

A kormány vételi tárgyalási ajánlatot tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán – közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán.

A kormányszóvivői tájékoztatás szerint a kormány megtárgyalta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel szoros összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését.

„A kormány számára kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség – Ajka városa – fűtésének biztosítása, éppen ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlatot is tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán” – áll a közleményben.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója a bejelentést követően az MTI-nek azt mondta: minden megoldásban közreműködnek, amely a munkahelyek megtartásához szükséges. Hozzátette, hogy ehhez a bankkonzorcium és a beszállítók teljes együttműködésére továbbra is szükség van.

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója nem reagált a vételi tárgyalási ajánlatról szóló bejelentésre, mert – mint fogalmazott – a részletekről még nincsen információjuk. Az esetleges MVM-tranzakcióról szóló sajtóhírekre korábban azzal reagált, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek több kérdést kell rendeznie ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen a tulajdonosváltásról.

Ezek közül az egyik a Mal Zrt. közel másfél milliárd forintos tartozása, amelyet az erőmű már nem képes tovább finanszírozni. A másik rendezésre váró kérdés, hogy a Bakonyi Erőmű csaknem másfél éve perben áll a magyar állammal, mert a Magyar Energia Hivatal (MEH) 2011. január elsejétől megvonta a társaságtól a bioenergia termelési kvótájának egyharmadát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kedden a Mal Zrt.-nél és beszállítóinál lévő munkahelyek megmentését kérte a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), illetve tagszervezete, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet. A csaknem hatezer aláírással ellátott petíciót az érdekképviseletek Budapesten Giró-Szász András kormányszóvivőnek, valamint a parlamenti frakciók képviselőinek adták át.

A timföldgyár a vörösiszap-katasztrófát követően került nehéz helyzetbe: az iszapömlést követő kármentesítés költségei, a technológiaváltás és a céget finanszírozó bankok jelentős tőkekivonása miatt a Mal működőképessége határára jutott. A munkahelyvédelmi petíció szerint a Mal Zrt. ma még több mint ezer dolgozót foglalkoztat. A beszállítói körrel együtt mintegy 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán a vállalatra kiszabott 135 milliárd forintos környezetszennyezési bírság miatt, amely bizonytalanná tette a finanszírozást.

A Bakonyi Erőmű nem tudta finanszírozni a Mal kintlévőségét

Munkahelyük megtartásáért demonstráltak a Mal Zrt. dolgozói és több szakszervezet szeptember 6-án Ajkán. A szervezők azt is bejelentették: munkahelyvédelmi petíciót juttatnak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azonnali intézkedéseket követelnek a térséget fenyegető humánkatasztrófa elhárításához.

Még július 25-én közölték, hogy az erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti. Később tíz nappal meghosszabbította az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a Mal Zrt.-nek a timföld gyártásához nyújtott gőzszolgáltatás biztosítását, hogy a következő tárgyalások lezárásáig működhessen a gyár.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.