Vezető hatalomként tekint Magyarországra a világ

2012. június 29., péntek 14:42, frissítve: péntek 17:35

Magyarországot a vizek területén vezető hatalomnak tekinti a világ – hangsúlyozta Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vízügyért felelős helyettes államtitkára pénteken a Nemzetközi Duna-nap konferencián, Budapesten.
A 2014 utáni pénzügyi tervezési időszakban a Duna-stratégia projektjeit be kell építeni a nemzeti és regionális operatív programokba – mondta el Johannes Hahn csütörtökön. Az Európai Unió regionális fejlesztési biztosa szerint Magyarország szorgalmasan tevékenykedik a stratégia megvalósításán az energetika, a vízminőség és a kockázatkezelés területén.

A Nemzetközi Duna-napot a folyó vízgyűjtő területén lévő országokban 2004 óta minden év június 29-én, azon a napon rendezik meg, amikor 1994-ben aláírták a Duna-védelmi Egyezményt Szófiában.

A helyettes államtitkár a Rio+20 fenntarthatósági konferencia vízügyet érintő részével kapcsolatban kiemelte: a tanácskozáson elfogadott záródokumentum néhány pontja érinti a vízügyet, és ez a jövőben hivatkozási alapul szolgál a további munkákhoz.

Együttműködés

Kovács Péter kitért arra, hogy 2013 a vízügyi együttműködés nemzetközi éve lesz, és Magyarország 2013 őszén konferenciát rendez ebben a témában.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban rendezett konferencián Papanek László, a Közép-Duna Vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője a vízgazdálkodás kihívásai és feladatai közé sorolta a meglévő vízkészlet megújítását, a vízlefolyás szabályozást, a használt vizek tisztítását, a Homok-hátság gondjának megoldását, az árvíz- és belvízvédelem megvalósítását.

Természetvédelem

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója hangsúlyozta, hogy igyekeznek megóvni a folyó menti természeti értékeket. Ebben fontos szempont az ártéri erdők és gyepek átalakítása, az idegen növényfajok, a problémás állatfajok intenzív elterjedésének kezelése, a biológiai sokszínűség megőrzése. Beszámolt arról, hogy készítik a Natura 2000 fenntartási tervet, továbbá erősíteni kívánják a zöld Duna-stratégiát, ezenkívül  szükségesnek tartja a kutatás és monitoring végzését a folyó területén.

Murányiné Krempels Gabriella, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a vízminőség javulásához jelentősen hozzájáruló Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep nagyprojektet méltatta, amely az Európai Unió Kohéziós Alapja, a magyar állam és a fővárosi önkormányzat támogatásával valósult meg 249 millió euró költségvetéssel.

Megfelelés

Perger László, a Duna-stratégia koordinátora azt hangsúlyozta, hogy a programban megfogalmazottak segítik az európai uniós direktíváknak való megfelelést, ezen túlmentően foglalkozik kulturális területtel, a makrorégióban élők együttműködésével is.

A konferencián átadták a Duna Művészeti Mestere ifjúsági alkotópályázat díjait, valamint a folyó menti országok összetartozását jelképző vándorzászlót Szlovákia képviselőjének.

Hamarosan társadalmi vita indulhat a Nemzeti Aszálystratégiáról – jelentette ki Kovács Péter. A Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára azt is elmondta: az aszály nem kizárólag a mezőgazdaságot fenyegeti.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.