Visszanyerheti-e régi fényét a magyar húsipar?

2017. április 26., szerda 09:48, frissítve: szerda 14:15

Többéves előkészítő munka után átadták a Csányi Sándor OTP-s elnök-vezérigazgatóhoz köthető mohácsi vágóhidat, amely a jövőben két műszakban évi kétmillió sertést is tud majd „fogadni”. Csányi Sándor nem tart a kínai versenytől.

– A távol-keleti piac olyan hatalmas, hogy bőven elférünk ketten egymás mellett, sőt akár harmincan is – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Csányi Sándor OTP-vezér a hozzá köthető, 21 milliárd forintos zöldmezős beruházásban megvalósuló mohácsi vágóhíd tegnapi átadásakor. Felvetettük ugyanis, hogy ágazati hírek szerint – amint arról lapunk a múlt héten beszámolt – a hazánkban is jelen lévő olasz Pini-húsbirodalom lengyelországi érdekeltségeit felvásárolta a kínai hátterű Smithfield. Márpedig ez keresztbe tehet a magyar nagyvállalkozó távol-keleti piacokra vonatkozó terveinek is. Csányi Sándor viszont szerint ez nincs így. Mint kiemelte, megvannak a bejáratott piacaik. A most átadott új vágóhidat majd újra engedélyeztetni kell, például Kínában, de reményei szerint ezzel sem lesz semmi gond. A kivitel mértéke a tervek szerint 25-30 százalékos mértékű lehet, ennek 80 százaléka kerülhet a Távol-Keletre. A milliárdos vállalkozó a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, az egymilliós vágási, darabolási kapacitás a jövő év végére lehet meg, idén 750 ezer körüli nagyobb súlyú állatot képesek feldolgozni. A távlati cél egy, később szintén akár egymillióssá növő második műszak beindítása.

Hogy teljesíthető-e az egymilliós szám a hazai jelenlegi hárommilliós sertésállományból, amiatt Csányi nem aggódik. Úgy fogalmazott, a Bonafarm – a vágóhíd a Csányihoz köthető Bonafarm Csoport és az MCS Vágóhíd Zrt. üzeme – nagyon sokat tett azért, hogy a saját maguk által, illetve az integrátoraik által tenyésztett sertések száma nőjön, ezért azt várják, hogy egymilliós számig zökkenőmentesen tudnak szolgáltatni. Elképzelhető, hogy a piacról is vásárolnak sertést, de nem többet mint húsz százalékot, és biztosan kizárólag a hazai állományból. 

A vágóhidat felavató Orbán Viktor miniszterelnököt is szerette volna nyilatkozatra bírni a Magyar Nemzet, de előzetes megkeresésünkre nem válaszolt a Miniszterelnökség, a kormányfőt pedig egyáltalán nem kérdezhette a sajtó. A 2,7 milliárd forintos állami hozzájárulással megtámogatott projekt átadásán Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: „az olyan sikertörténetek mögött, amilyen a mohácsi vágóhídé is, mindig erős emberek állnak. Olyanok, mint Csányi Sándor, akinek eltökéltsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a hatalmas beruházás”. A kormányfő úgy vélte, mostantól a magyar embereknek Mohácsról már nem csak egy elvesztett csata fog az eszükbe jutni, hanem egy megnyert háború is, és a magyar húsipar végre visszaszerezheti önbizalmát és régi fényét.

Beszéde elején a miniszterelnök reagált a térség országgyűlési képviselőjének szavaira is. Az avatón az egyik korábbi felszólaló ugyanis Hargitai János volt. A kereszténydemokrata politikus felvetette, hogy a ma még leszakadó, depressziós térségnek számító Baranyában Mohács és környéke kulcsfontosságú lehet. A hazabeszélő honatya szerint a megyét ez a környék, Mohács és Bóly emelheti ki a jelenlegi szomorú helyzetéből, biztosíthatja a gazdasági kilábalást. Ezért lenne nagy szükség itt a Duna-hídra, illetve – és itt utalt Csányiék érdekeltségeire is – egy Szeged és Mohács közti négysávos gyorsforgalmi útra. Orbán Viktor a pódiumon azt mondta a képviselőnek, hogy ezek mind meglesznek. Ha nem is az elsők közt, de meglesznek, „a pénz már megvan rá, terv még nincs”.

A Magyarország második legnagyobb vágóhídjának számító mohácsi üzemben egyébként 600-650 fő dolgozik, európai szinten közepes méretű vágóhídként tartják számon, de technológiai szempontból a legmodernebbek közé tartozik. Az üzemet a 2013-ban alakult MCS Vágóhíd Zrt. építette fel, de alapvetően a Csányi Sándor tulajdonában levő Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-t látja majd el alapanyaggal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.26.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.