Zsiday Viktor jelentős forintgyengülést jósol

MN

2018. január 14., vasárnap 18:25, frissítve: vasárnap 22:10

Az elmúlt hetek, hónapok legfontosabb makrogazdasági változása az, hogy elkezdődtek a kamatemelések világszerte – hívta föl a figyelmet a jelenségre blogján Zsiday Viktor közgazdász. Úgy látja, a jegybankárok gondolkodásában mintha változás állt volna be: egyre többen vélik úgy, hogy az extrémlaza monetáris kondíciókat szigorítani kell, vagyis vissza kell fogni a pénznyomtatást és emberileg értelmezhető szintre emelni a kamatokat. Szerinte a világ most kezd ráébredni arra, hogy globális kamatemelési ciklus jöhet, ezért kezdett el gyengülni a dollár. Másik fontos eseménynek az amerikai részvénypiacokon zajló pánikot tartja. Fennáll annak a lehetősége, hogy néhány héten-hónapon belül 10-30 százalékos részvénypiaci esés jön.

Megemlékezik posztjában a szakember a forintról is, amely szerinte kifejezetten érdekes helyzetben van, mert a jegybank láthatóan ragaszkodik a nullaközeli kamatszinthez, olyannyira, hogy már 5 milliárd eurónyi értékben avatkozott közbe a piacokon ennek érdekében. A fent említett nemzetközi mozgások miatt a forint rövidtávon sebezhetőnek látszik, ezért elképzelhető akár a 320 forintos árfolyam is az euróval szemben (most 308 forint körül van egy euró), de hosszabb távon az árfolyam kordában tartható – véli írásában Zsiday Viktor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.15.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.