Zsiday Viktor jelentős forintgyengülést jósol

MN

2018. január 14., vasárnap 18:25, frissítve: vasárnap 22:10

Az elmúlt hetek, hónapok legfontosabb makrogazdasági változása az, hogy elkezdődtek a kamatemelések világszerte – hívta föl a figyelmet a jelenségre blogján Zsiday Viktor közgazdász. Úgy látja, a jegybankárok gondolkodásában mintha változás állt volna be: egyre többen vélik úgy, hogy az extrémlaza monetáris kondíciókat szigorítani kell, vagyis vissza kell fogni a pénznyomtatást és emberileg értelmezhető szintre emelni a kamatokat. Szerinte a világ most kezd ráébredni arra, hogy globális kamatemelési ciklus jöhet, ezért kezdett el gyengülni a dollár. Másik fontos eseménynek az amerikai részvénypiacokon zajló pánikot tartja. Fennáll annak a lehetősége, hogy néhány héten-hónapon belül 10-30 százalékos részvénypiaci esés jön.

Megemlékezik posztjában a szakember a forintról is, amely szerinte kifejezetten érdekes helyzetben van, mert a jegybank láthatóan ragaszkodik a nullaközeli kamatszinthez, olyannyira, hogy már 5 milliárd eurónyi értékben avatkozott közbe a piacokon ennek érdekében. A fent említett nemzetközi mozgások miatt a forint rövidtávon sebezhetőnek látszik, ezért elképzelhető akár a 320 forintos árfolyam is az euróval szemben (most 308 forint körül van egy euró), de hosszabb távon az árfolyam kordában tartható – véli írásában Zsiday Viktor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.15.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.