Zsíros megbízás Tiborcz István egykori cégének

Hava Nikita

Hava Nikita

2017. szeptember 4., hétfő 05:45, frissítve: hétfő 10:11

Jelentős megbízást nyert el Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori cége, az Elios Zrt. a MÁV-tól. A társaság összesen 17 vasútállomáson cserélheti le a kültéri és beltéri világítótesteket modern, ledes fényforrásokra. A vasúttársasággal két szerződést írtak alá, az egyik a nyugat-magyarországi, a másik a kelet-magyarországi régió néhány vasútállomására vonatkozik; a két megbízási díj összesen 1,4 milliárd forint értékű – derült ki a lapunk által megismert közbeszerzési adatokból.

Összesen 11 vasútállomás világításának korszerűsítését végezheti el a cég a keleti régióban. Ezek közül a dunakeszi, az egri és a kőbánya–kispesti a legjelentősebb; a munkák összértéke 544 millió forint. Rögtön négy alvállalkozót is felfogadott az Elios a beruházás kivitelezéséhez, ők végzik a feladat nagyobb részét; az adatok szerint a munkák 54 százalékából részesülnek. Az Elios az ország keleti felén hat állomás világítását korszerűsíti, Almásfüzitőn, Balatonfüreden, Dombóváron, Kaposváron, Nagykanizsán és Pécsett. Ezek a beruházások 865 millió forintot tesznek ki, de itt sem egyedül fog dolgozni a cég, az említett helyeken a munka 46 százalékát végzik alvállalkozók.

Hozzá kell tenni, hogy a ledes lámpák áramfogyasztás szempontjából takarékosabbak, az Elios már több városban korszerűsítette a közvilágítást, ám a végeredmény nem mindig nyerte el a helyiek tetszését. A cég Pécsett sem ismeretlen, tavaly végezték el a város közvilágításának ledesítését, de az annyira nem tetszett a polgároknak, hogy a pécsi közvilágítással kapcsolatos hibák bejelentésére külön weboldalt hoztak létre, mert sok helyi szerint éjszaka nem lehetett látni a kereszteződésekben. Országszerte akadtak problémák az Elios-féle korszerűsítéssel, így Dunaújvárosban, Zalaegerszegen, Cegléden és az óbudai lakótelepeken is.

Az általunk megismert adatokból nem derül ki, hogy pontosan hány lámpa cseréjéről van szó. Viszont korábban a Direkt36 írta meg, hogy az Elios városonként bizonyos közbeszerzéseken nem egységes áron dolgozott, például Szolnoknak minden lámpa többe került, mint például Vácnak. Az Elios Zrt. két tulajdonosa a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solutions Kft.; utóbbin keresztül a miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonos volt az Eliosban 2015-ig. Akkoriban a cég rengeteg közbeszerzést nyert, és sok európai uniós forráshoz jutott. Négy pályázatot gyanúsnak talált a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF), a botrány miatt a miniszterelnök veje végül eladta a tulajdonrészét a West Hungária Baunak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.04.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.