222 000 000

2017. augusztus 6., vasárnap 12:43, frissítve: vasárnap 14:28

Nincs mese, a tőke végképp megbolondult. Avagy: a futballista lett a világ legtúlértékeltebb árucikke. A bizonyítékot Neymarnak hívják, és 222 millió eurót fizet érte a Barcelonának a Paris Saint-Germain. Vannak dolgok, amelyek árát kivételességük mellett nem az alapanyagok összességének vagy a beléjük fektetett munkának az értéke, hanem presztízsjellegük határozza meg. Sok minden lehet ilyen. Egy öltöny, egy óra, egy palack bor. Tényleg: mi kerülhet egy aktuális évjáratú – tehát nem is muzeális – Chateau Petrusön 1300 euróba? Mostantól azonban ez mind aprópénz. A valóságos kérdés immár így hangzik: mitől érhet egy labdarúgó a szabadpiacon – írd és mondd, ahogy mondani szokás – 66 milliárd forintot? Biztosan léteznek nemcsak egyszavas, hanem összetettebb válaszok is erre, de a végén ugyanoda fut ki mindegyik: semmitől. A PSG-t katari olajmilliárdosok tulajdonolják egy ideje. Öntik a klubba a pénzt számolatlanul, ám hiába. Francia bajnokságokon kívül bármi mást képtelenek nyerni. Nos: Neymarral sem fognak. Ahhoz az a brazil srác biztosan nem elég jó. Úgyhogy várjuk a következő őrült árrekordot szeretettel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.05.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.