266 151

2017. február 17., péntek 14:45, frissítve: szombat 21:22

Elképesztő eredményt értek el a momentumosok az olimpiaellenes aláírásgyűjtés nevezetű versenyszám alkalmából. Az utóbbi napokban sok jel alapján már sejtettük: simán hozni fogják a minimumot, sőt felülteljesítenek jelentősen, de több mint negyedmillió szignóra senki sem számított. Talán a kezdeményezők sem.

Sportteljesítmény ez a javából. Rekordgyanús.

Lenne mit tanulniuk tőlük az áporodott és menthetetlen ellenzéki – elnézést az eufemisztikus kifejezésért – erőknek, az bizonyos. De ez mellékszál, több szót ne vesztegessünk rájuk.

Hiszen vannak izgalmasabb gyorskérdések is.

Először is, hogy akkor lesz-e népszavazás Budapesten. A tippünk: nem lesz. Egyáltalán nem azért, mert a választási bizottság huncut módon kiszelektálja az aláírások felét.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Azért nem, mert Budapest vissza fogja vonni a pályázatát.

Már az gyanús volt, hogy Orbán Viktor múlt pénteki értékelőjében az idei év kihívásai között meg sem pendítette, hogy novemberben döntenek a 2024-es nyári játékokról. Öt karikáról nem esett szó, csak karikacsapásról. Persze Kósa Lajos frakcióvezetőtől tudjuk, hogy a Fidesznek semmi köze az olimpiához – haha –, úgyhogy Tarlós István szavaira vagyunk kénytelenek hagyatkozni. A főpolgármester péntek délelőtt azt mondta: ha sokan írták alá a nolimpiás íveket, felmerülhet, hogy visszavonulót fújnak.

266 151.

Tarlós Istvánnak nincs min gondolkodnia. Gondolkodnia a kormánypártnak kell. Teszi is. Háromnapos frakcióülésén is ezt tette, nem férhet ehhez kétség.

Gondolkodhat továbbá a Momentum Mozgalom is. Fekete-Győr András elnök az esetleges visszalépés hírét azzal kommentálta: az árulás és gyávaság lenne.

Meglehet.

Sikeresen akadályozhatná viszont a kampány további kiteljesedését. Az első bőrt ügyesen húzták le a fiatalok a sztoriról. Várakozásokon felül, ígéretesen. Hogy még egyet – egy jóval vastagabbat – zsákmányolhassanak, azt nem engedheti meg a gépezet. A muníció persze még rendelkezésre áll, néhány hétre elegendő lesz, üthető a vas, amíg meleg.

Mire azonban kihűl – referendum híján hamarabb az ideálisnál –, ki kell találni az újabb témát. Hasonlóan ütőset és hatásosat, amely ugyanígy megmozgatja az embereket.

Ütősebbet és hatásosabbat a Fidesz idétlen nemzeti konzultációinál. Menni fog?

Meglátjuk. A főpróbának vége, kezdődhet az előadás. A politika nem ismeri a pihenést.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.