A nép ellensége

2016. június 8., szerda 15:12, frissítve: szerda 19:25

Ennek a cikknek az lett volna a címe eredetileg, hogy: Szárítsátok fel Spéder Zoltán könnyeit! Arra gondoltam bő egy hete, hogy szegény kis Illés bácsi és a rettenetes giccsriporter után egy igazi nagyágyúval lehetne teljes a minilistám. Akkor gondoltam erre, amikor már eléggé látszott, hogy az eredetileg a második–harmadik Orbán-korszak nyertesének tartható bankvezér-médiatulajdonosnak elkezdték ráncigálni a bajszát a még nagyobb nagyfiúk. Ezt eleinte csakis bizonyos kajánságok közepette lehetett megfigyelni bizonyos körökben. Beszélgettünk is róla régi barátommal, exkollégámmal, hogy sose tudni, mikor, honnan, miért zuhannak korábban magabiztos arcokra a mind nagyobb pofonok.

A történet további alakulása azonban felülírta elképzeléseimet. Nem mondom, hogy kedden este meggyőződéses spéderista lettem hat és fél perc alatt – hogy miért ennyi az annyi, tüstént kifejtem –, de hogy nem sok hiányzott hozzá, nyilvánvaló. Spéderistának lenni azért nem könnyű, mert bár a szóban forgó férfiúval árva szót sem váltottam életemben – nem sok hiányzott hozzá: ha 2011 őszén az Indexnél maradást választom az Origóhoz távozás helyett, aligha kerültem volna el a közelebbi ismeretséget, nem sokon múlott, és nem is fix, hogy jól döntöttem akkor –, ennek ellenére meggyőződésem, hogy nem kis részben miatta szaladt ezerfelé egy kreatív, értelmes és szórakoztató kompánia.

De ezt nem feszegetném tovább, csak a kontextus miatt említem. Visszatérek inkább az imént beharangozott hat és fél perchez.

Nézzük meg ezt a videót, érdemes lejátszani az elejétől a végéig, úgy jön át igazán az ereje:

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

Ha azt mondom, köpni-nyelni nem tudtam már a felénél sem, még nem mondtam semmit. Ha azt, hogy a rosszullét kerülgetett konkrétan, akkor sem. A közhelyek sokszor kifejezők, de nem mindig. Elég naiv fickó vagyok, sok mindenről elhiszem, hogy létezik, és hogy úgy van, ahogy hallom és látom. Ezt a TV2-es riportot – vagy mi az ördög ennek az izének a műfaja – mindazonáltal sehogyan sem akartam elhinni. Azután is nehezen megy, hogy aludtam rá egy nagyot.

A karaktergyilkolászás nyilván legitim műfaj napjaink politikájában-médiájában. A demokrácia is harc – a háború folytatása békés eszközökkel, ugyebár –, a felhasználható eszközök mennyisége és hatékonysága növekszik, minőségük egyre kifinomultabban durvul. Ez mind rendjén való. Lehet csodálkozni és utálkozni, de valójában abszolút okés, hogy a szocik 2002-ben kinyírták Kövér Lászlót, vagy hogy a Fidesz 2006 után elintézte Gyurcsány Ferencet. Közelebb keveredve napjainkhoz: 2014 őszének sztárja, Falus Ferenc bukott főpolgármester-jelölt is főként magának – buta és amatőr húzásainak – köszönhette önmegsemmisülését. Ilyen az élet, mint mondani szokás.

Azt sem állítom, hogy a milliárdosokat kímélni kellene. Különleges bánásmód nekik sem jár, speciális figyelem viszont – amit pénzükkel, kapcsolataikkal és ambícióikkal vívtak ki – annál inkább. Abba meg aztán sok minden belefér. A hatalmas maflások is.

Igen ám, de az újabb spéderes fordulatokban van valami nagyon ijesztő. Persze hogy volt már ilyen – nem is kell messzire szaladni az előzményekért –, ezzel együtt: ez a film, illetve mindaz, ami történt hétfőn és kedden, annyira vegytisztán mutatja be a szisztéma tényleges természetét, hogy muszáj a hátnak beleborzongania, a térdnek megremegnie.

Az elvtárs jó és fontos elvtárs volt, de súlyos hibákat követett el. Sajnos. Az elvtárs a nép ellenségévé vált. Meg kell őt büntetnünk. Sajnos. A nép ellensége nyilvános és rituális kivégzést érdemel. Kíméletet nem. Sajnos.

A sztori főbb állomásait ismerem – az Orbán Viktor-bosszantó őszi FHB-tőkeemeléstől a Demján Sándor-levélen, a friss törvénymódosításon át az MNB-bírságig –, de nem tudom, pontosan mi van a háttérben. Nem tudom, hogy Spéder Zoltán hol hibázott, kinek lépett a lábára óvatlanul. Nem tudom, hogy valóban és véglegesen befellegzett-e neki. Azt sem, hogy az üzenet Lázár Jánosnak is szól-e – ők sülve-főve együtt voltak jó ideig –, vagy a kancelláriaminiszter is dobta a szuperbankárt. Nem tudom, mit akarnak elvenni tőle, és kik akarják megszerezni azt, ami most az övé. Nem tudom, hogy meghunyászkodás következik, vagy Spéder Zoltán megpróbál csak azért is talpon maradni, ellenállni.

De ez mind mellékes végső soron. Nem arról van szó ugyanis, hogy muszáj erkölcsileg megsimogatnom a bajba került milliárdos buksi fejét. Ugyan, nincs erre rászorulva. Láthatták, akkora az úszómedencéje, mint egy kisvárosé! Majd beleereszkedik, és kihűsöli magából a fájdalmat és a bánatot. Vagy bevágódik a pompás BMW volánja mögé papucsban és rövidgatyában, és ellovagol a naplementébe.

Másvalami fontos itt igazán. Az a bizonyos lényeg. Mégpedig, hogy a mi emberünk addig lehetsz, amíg 100 százalékig és illesztésmentesen a mi emberünk vagy – de hajszálpontosan tisztában vagy azzal is, hogy hol a helyed, és hol a határ. Légy lojális és légy fegyelmezett. Különben mi dühbe jövünk – te meg a nép ellensége leszel. Ha kell, egyik pillanatról a másikra. Nem számít, hogy mi volt azelőtt. Ami volt, elmúlt, elvtárs, bajtárs.

Nem lennénk a helyedben!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.