Orbán Viktor olyan, mint a havazás

Gazda Albert

Gazda Albert

2016. január 4., hétfő 17:26, frissítve: hétfő 18:38

Autózik az ember kicsit a hóesésbe veszett Budapesten, és mindenféle marhaságok jutnak az eszébe.

Az a helyzet, hogy a havazás szerintem olyan igazi dolog. Olyan, ami mindenkit kipiszkál a komfortzónájából.

Egyrészt úgy értem, hogy a mi hazánkban nem sok minden van, ami tényleg igazi. Minden egész eltörött (!). Minden olyan felemás. Majdnem minden. Köztes-Európa. Se hideg, se meleg. Se hús, se hal. A tél is milyen! Az új évig, 2016. január 4-éig kellett várni, hogy havazzon keveset, alig fagyott az elmúlt egy-másfél hónapban – talán ha kétszer kellett jeget kaparni a szélvédőről –, szürke, nyirkos, unalmas, jelentéktelen volt minden.

Másrészt meg úgy értem, hogy elvagyunk a semmi különösben, két világ határán, kompországban (!), és ha sálat-sapkát-kabátot kell venni, máris meg vagyunk sértődve. Ragaszkodunk a komfortzónánkhoz, mintha az lenne a hosszú élet titka, hogy benne vagyunk szakadatlanul, és ki sem bújunk belőle.

Nos, nem.

Hadd fagyjon, hadd havazzon.

Igenis klassz melegen felöltözni, csúszkálni két lábon, csúszkálni négy keréken, lassan, megfontoltan lépni a gázpedálra, óvatosan forgatni a kormányt, drukkolni, hogy az audis fickócska, aki talán gyorsan jön szemből, elég óvatosan vegye be az enyhe jobb kanyart. Ilyenkor koncentrálni kell. Máskor nem kell koncentrálni. Vagy alig kell.

Akkor igazi valami, ha koncentrálni kell. Ha tél, ha színház, ha mozi, ha hokimeccs. Ha politika.

De hogy jön ide Orbán Viktor?

Nem hiszem, hogy lett volna az elmúlt negyedszázadban más, aki ennyi embert – híveit vagy ellenségeit, innen nézvést egykutya – mozdított volna ki a komfortzónájából. Erre Gyurcsány Ferencnek sem volt esélye, ennyit ő sem tudott, megközelítőleg sem, hiába, hogy próbálta reggel is, éjjel is, este is.

Tisztára Tél Tábornok.

Van mihez viszonyulni legalább. Van mit szeretni, van mit gyűlölni.

De közben azt se tudják a népek, hogy mihez kapjanak, arra figyelnek csak, hogy el ne csússzanak. És ez valami. Mondjuk az kevésbé vicces, hogy milyen sokan hiába koncentrálnak, hiába kapaszkodnak.

Van azonban a havazás és Orbán Viktor között egy fontos különbség. Azaz minimum egy. A havazás szép. A fűtött szobából kinézve a mínusz 7-be, a mi kis ligetünk lámpáinak otthonosan sárga fényében mindenképpen.

Egyébként meg, akinek ez az egész nem tetszik, költözzön Floridába. Ott nem esik a hó soha, és egymás hegyén-hátán száguldoznak a hosszú combú görkorcsolyás lányok!

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.