Sigillum Loliense

2017. május 27., szombat 10:28, frissítve: szombat 16:35

Minden bor sosem lesz jó – mondta Konyári János. Ez még 2002-ben történt, a Boremberek című kötetbe készítettem vele mélyinterjút, és ott tartottunk, milyen alapvető feltételeket kellene teljesítenie a csetlő-botló magyar bornak ahhoz, hogy végre ne csak itthon legyen világhírű, hanem sikerüljön magasabbra kapaszkodnia határainkon kívül is. Minőségben, elismertségben egyaránt. A kérdés, amire reagált a termelő, nem volt túl bonyolult, így hangzott: „Az kellene, hogy minden bor jó legyen?” A válasznak pedig volt egy másik fele is: „…de legalább a többsége” – jegyezte meg még Konyári János.

A dél-balatoni vörösborászat megújítója, a vidék legnevesebb, leginnovatívabb termelőinek egyike a megelőzőekhez hasonlóan a következő másfél évtizedben is pontosan azzal foglalkozott, azon dolgozott, hogy minél több magyar bor legyen jó. Annyit tett, amennyit tehetett, és ez nem volt kevés. A magyar borok általános képességeivel kapcsolatos kételyeink nem illanhattak el nyomtalanul azóta sem – mindegyik sosem lesz jó –, ám az sokat javított az országos arányokon, hogy Konyári János keze alól csakis minőség került ki.

„Nem rossz a helyzet, bár még nagyon sok mindent kell megtanulnunk. Állandó, stabil minőséget kellene produkálni. Minden évben megbízható, jó italú borokat készíteni” – ez is egy idevágó Konyári János-idézet ugyanonnan. És tényleg. Bármihez nyúlt a mester, rendben voltak a dolgai, sőt: a mindig fontos ár-érték arány tekintetében hibátlan alapok mellett rendre megjelentek az újabb és újabb extrák, amelyeket körberajonghatott a publikum. 2002-ben még a Garamvári Vencellel közösen menedzselt St. Donatus birtok állt a középpontban, a saját pince épp csak bontogatta szárnyait, ám később a tudatos-tempós fejlesztés eredményeként a családi birtok, illetve az újabb befektetők közreműködésével alapított Ikon került előtérbe. Közben fokozatosan kapott mind fontosabb szerepet az új generáció: a harminchektárosra nőtt Konyári-birtokon Dániel, a fiú lett az első ember, és felbukkant a színen Borbála, János kisebbik lánya is, hogy férjével, Kvák Emillel az Ikonnál végzett munka mellett egy újabb kis pincébe tegye energiáit. A Késa finom rizlingekkel mutatkozott be nemrégiben.

Ha tehát ránézünk a régi St. Donatus-os időktől a Konyári Pincészeten és az Ikonon át a Késáig húzódó ívre, az összességében soktucatnyi bor között nem találunk egyet sem, amely ne lett volna, ne lenne a helyén. Vegyük akár az Ikon vagy a Konyári elérhető árú reduktív sorozatát, a Késa debütáló tételeit, a Konyári középkategóriás vöröseit, képtelenség mellényúlni. A legnagyobb és legdrágább presztízstételek esetében sincs ez másként, igaz, őket ritkábban kapjuk le a polcról. Nem a mindennapokra valók, természetesen.

Célszerű megtorpanni ezen a ponton egy pillanatra. Konyári János egyik meghatározó dobása a Sigillum Loliense – Lelle pecsétje – nevezetű vörös házasítás volt. Ennek 2000-es évjárata alaposan felpezsdítette a piacot. A bordeaux-i típusú tétel – a két cabernet-ből és merlot-ból szűrték – megteremtett-megmutatott valamit, ami azelőtt nem volt. Kiderült általa, hogy a Balaton déli partjának legszebb dűlőiből szüretelt legjobb szőlőkből legalább olyan remek vörösek készíthetők, amilyenekkel eladdig csak a villányiak, a szekszárdiak, az egriek büszkélkedhettek. Ugyanakkor közel sem került annyiba, mint amazok. A Sigillum Loliense etalon lett, az ma is. Úgy is, hogy az újító szellem – mint jeleztem az imént – a legátütőbb sikerek után sem lankadt, a haladás útját az új telepítések belépésével izgalmasabbnál izgalmasabb tételek szegélyezték. Fehérben is, vörösben is. Évről évre. Mindent nem sorolhatok fel, néhányat említek: a fehér házasítást a Szár-hegyről, a kékfrankost a János-hegyről, a Páva presztízscuvée-t a Kis-hegyről.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Konyári János nem borászdinasztiából származott. Nyíracsádon született 1951-ben, mezőgazdasági szakközépiskolát végzett, hűtőipari vonalon szerzett diplomát. Lellére házassága révén került, így kezdhetett a hetvenes évek közepén az akkor kifejezetten progresszívnek számító Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Így lett borász, szinte véletlenül. A többit hozta magával a céltudatosság és a profizmus. 2008-ban elnyerte Az Év Bortermelője címet, az idén is jelöltje volt a Borászok Borásza elismerésnek.

Arról, hogy mi a munkamegosztás a családi vállalkozásban, ezt mondta 2002-ben: „Együtt dolgozunk. Ma még elég sokat vitatkozunk, de a fiam lesz az első. Az ő ízlése lesz a meghatározó, én vissza szeretnék húzódni, rábízni a lényeget. Ha kéri, segítek.”

Amennyiben a megtett utat és az elért eredményeket nézzük, megállapíthatjuk: a szisztéma működött. Talán azt is megkockáztathatjuk, hogy Konyári-dinasztia nem volt ugyan – de lett, és lesz is. Úgy is, hogy az utódoknak mostantól nincs kitől kérdezniük, kérniük. Konyári János 2017. május 23-án, 66 éves korában elhunyt. A mű azonban kereknek és teljesnek látszik. A bor és a hagyaték velük és velünk marad.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.27.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.