100 éves a magyar szoprán

TK

2012. április 17., kedd 21:31, frissítve: szerda 08:23

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul telefonon köszöntötte Eggerth Mártát, a New Yorkban élő magyar származású világhírű koloratúrszopránt abból az alkalomból, hogy a jó egészségnek örvendő és még mindig éneklő művésznő kedden, április 17-én ünnepli 100. születésnapját.

A főkonzulátus ünnepi emléklapot küldött a nemzetközileg elismert magyar származású művésznek – közölte a külképviselet kedden az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Eggerth Márta alig 11 éves volt, amikor 1923-ban először fellépett a Pesti Vigadóban. A magyar filmművészetben azzal tett szert hírnévre, hogy Jávor Pál oldalán 1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a „Csak egy kislány van a világon”-ban játszott főszerepet. 1936-ban összeházasodott a kor ünnepelt operaénekes sztárjával, a lengyel Jan Kiepurával, akivel a harmincas évek végén az Egyesült Államokba vándorolt ki.

Eggerth a New York-i Broadway muzikeljeinek egyik nagy sztárja lett, kétezer alkalommal játszotta például a Víg özvegy főszerepét a Majestic Theatre-ben. Még 2006-ban, 94 évesen is nagy sikerű koncertet adott a New York-i Scandinavia House-ban.

Eggerth Márta elmondta a főkonzulnak, hogy századik születésnapján is előre tekint, legalábbis a jelen sokkal jobban érdekli, mint a múlt. Születésnapi köszöntői egymás után hívják telefonon, jólesik neki, hogy ennyire sokan tartják meg őt emlékezetükben.

„Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusa őszinte jókívánságait és elismerését fejezi ki 100. születésnapján Eggerth Mártának, a világhírű koloratúrszoprán énekesnek, aki anyanyelvét, magyarságát mindvégig szeretve és tudatosan megőrizte annak ellenére, hogy hosszú évtizedek óta távol él szülőhazájától” – hangzik a főkonzul által aláírt ünnepi oklevél.

„Az én életem unalmas volt. Nem jártam bulikra, nem ittam. Mindig gondolnom kellett a hangomra” – idézte az énekesnő álnaivnak nevezett szavait a The Washington Post című lap, amely nagy cikkben méltatta Eggerth Mártát a születésnap alkalmából. A lap szerint Eggerth még ma, százévesen is féltve őrzi hangját, és örül annak, hogy mind a mai napig megmaradtak a képességei.

Mint mondta, az emberek gyakran kérdezik tőle, milyen érzés százévesnek lenni, de ő nem tud válaszolni, mert úgymond nincs összehasonlítási alapja. „Kérdezzenek meg, ha majd kétszáz éves leszek, akkor majd el tudom mondani, milyen volt százévesen” – mondta az amerikai lapban az operett Callasának is nevezett világsztár. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.