100 millióért jelenhetnek meg magyar művek

Grund

2012. július 5., csütörtök 18:23, frissítve: csütörtök 18:25

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár bejelentette: kezdeményezi, hogy a Nemzeti Kulturális Alap jövőre 100 millió forintot biztosítson magyar irodalmi művek idegen nyelven való megjelenéséhez.

A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti szorosabb kapcsolat kedvezőbb helyzetet teremt a magyar irodalom és könyvkultúra külföldi népszerűsítéséhez is – mondta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Balassi Intézet nyílt napján csütörtökön, a Publishing Hungary program bemutatására szervezett beszélgetésen.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2012–2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron megjelenjen. A program elsődleges célja a magyar könyvkultúra, a magyar szépirodalmi és tényirodalmi művek megismertetése a nemzetközi szakmai és olvasóközönséggel.

Az államtitkár bejelentette: a könyvvásárokon való megjelenésekre eddig nyújtott 100 millió forintos támogatás mellett kezdeményezi, hogy az NKA jövőre további 100 millió forintot biztosítson magyar irodalmi művek idegen nyelven való megjelenéséhez.

A szakmai beszélgetésen az államtitkár mellett Morcsányi Géza kiadóigazgató, Dragomán György író, Oplatka András műfordító és Szilágyi István író vett részt.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.