Gyorssegélyt kapnak a művészmozik

kgy

2012. május 11., péntek 15:30, frissítve: péntek 16:23

Több mint 100 millió forinttal támogatja a magyarországi art mozik működését és művészfilmek forgalmazását legutóbbi pályázati döntésével a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Magyar Nemzeti Filmalap a művészfilm-forgalmazás folytonosságának biztosítására úgynevezett forgalmazási gyorssegélypályázatokat írt ki art mozik és artfilm-forgalmazók számára, amely a hazai forgalmazók és art mozik kritikus helyzetén igyekezett segíteni. A döntés során mintegy 103 millió forint támogatást ítéltek oda, ebből 66 millió forintot 21 moziüzemeltető között osztottak szét. A támogatottak fele olyan vidéki nagyvárosban üzemeltet filmszínházat, mint Pécs, Szolnok, Szombathely, Miskolc, Székesfehérvár, Békéscsaba, Gyöngyös és Kecskemét. A mozik mellett a forgalmazókat közel 37 millió forint gyorssegéllyel támogatja a filmalap, amellyel majdnem félszáz, főként európai művészfilm országos mozibemutatója válik lehetővé.

A filmalap sajtóközleménye kitér arra, hogy döntésük értelmében nem minden pályázó részesült támogatásban. A gyorssegélypályázat tapasztalatai azt mutatják, hogy a benyújtott adatok és a filmalap rendelkezésére álló információk alapján nem minden esetben volt megalapozott a támogatási igény. A filmalap továbbra is fontosnak tartja, hogy a külföldi művészfilmek és a magyar filmek egyaránt eljussanak a közönséghez, ennek pedig egyik legfontosabb hagyományos fóruma az artmozi-hálózat – áll a közleményben. Tájékoztatásuk szerint a gyorssegély egyszeri alkalom volt, az art mozik működésének és a művészfilmek forgalmazásának támogatása a továbbiakban a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül történik. A részletes eredmények itt és itt olvashatók.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.