2011 legjobb magyar múzeumai

Grund

2012. május 20., vasárnap 12:25, frissítve: vasárnap 16:49

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Balatoni Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2011 címet, Az Év Kiállítása 2011 díjjal pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-kiállítását ismerték el a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében.

A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek sokoldalú fejlesztéséért és hasznosításáért, a közérthető, korszerű, komplex természettudományos látásmód fejlesztéséért, a keszthelyi Balatoni Múzeum pedig az épület és a kiállítás látogatóbarát megújításáért, gazdag és eredményes múzeumpedagógiai munkájáért nyerte el Az Év Múzeuma 2011 díjat.

Az Év Kiállítása elismerést és az azzal járó egymillió forintos pénzjutalmat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői vehették át a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című tárlatért, amely a zsűri értékelése szerint új tudományos eredményeket közöl eddig még soha be nem mutatott tárgyakkal. A tárlaton példaszerűen találkoznak a műtárgyak, a dokumentumok, a múzeumpedagógiai módszerek és a multimédiás eszközök.

Mint Csorba László, az MNM főigazgatója a díjátadó előtt emlékeztetett, a hagyományosan a Múzeumkertben megrendezett Múzeumok majálisa a május 18-ai múzeumi világnaphoz kapcsolódik, amely összefogja a Kárpát-medence magyar kiállítóhelyeit is.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Múzeumok majálisának védnökségét idén a kultúráért felelős tárca mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Balassi Intézet is vállalta.

Az Év Múzeuma és Az Év Kiállítása díjak a legrangosabb elismerések, amelyeket magyar múzeum kaphat – értékelt a helyettes államtitkár, hozzátéve: a majálison a látogatók is szavazhatnak a legigényesebb programot kínáló és legszínesebb megjelenésű múzeumra; a közönségdíjat vasárnap adják át.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felidézte, másfél éves előkészítő munka eredményeként áprilisban megszületett a hungarikumokról szóló törvény, és az idei Múzeumok majálisának kiemelt témája lett a hungarikum.

Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke elmondta, mindkét címre tizenhat múzeum, illetve kiállítás nevezett rendkívül színvonalas pályázatokkal. Az elmúlt két–három évben beértek a különböző EU-s és hazai pályázatok eredményei: nagyon sok intézmény tudott megújulni, tudta szélesebbre tárni kapuit – összegzett a szakember. Hozzáfűzte azonban: arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hazai közgyűjtemények sok nehézséggel, elsősorban pénzügyi és létszámgonddal küszködnek.

A Múzeumok majálisa során az ország több mint 110 közgyűjteménye várja a közönséget színes programokkal a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében és épületében szombat reggeltől vasárnap estig.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.