2012: A hazai dizájn nagy durranásai

2012. december 31., hétfő 11:12, frissítve: hétfő 14:09

Az év filmjei, kiállításai és könyvei után végigpörgettük a magyar dizájn legfontosabb eredményeit, legérdekesebb villanásait is 2012-ből. A sok szép siker vezérfonala a közösségi együttműködés volt.

1. Marbushka

Bohony Beatrix és Zöld László önerőből világszínvonalú játékmárkát épített fel két év leforgása alatt. Házaspárként közös reklámcéget vittek évekig, de jött a válság és váltani kellett. Grafikusok lévén saját gyereküknek, Bojánának folyamatosan készítettek saját játékokat, így jött az ötlet, hogy próbáljanak meg ezen a vonalon elindulni. A Marbushka Játékmanufaktúra tizenöt játékkal vágott neki világhódító útjának két évvel ezelőtt, kínálatuk mára a duplájára nőtt. Játékaikat Európa-szerte lehet kapni, legnagyobb rajongótáboruk Lengyelországban és Belgiumban van. Táblajátékok, memóriakártyák, puzzle-ok, színezők – különös, álomszerű világ jellemzi mindet, a visszafogott, mégis karakteres rajzok Beatrix munkáját dicsérik. ( A játéktervezőkről írt portrénk itt olvasható.)

Bohony Beatrix Ray Bradbury egyik könyve nyomán alkotta meg a Full Moon Circus táblajátékot  

Fotó: Székelyhidi Balázs


2. Pleasemachine 2.0

A szibériai származású lány öt éve, újév napján érkezett Budapestre. Azóta saját cipőmárkáját, a Pleasemachine-t világszerte megismerték. Bohém és extravagáns szandáljai, bokacsizmái, magas szárú cipői felfrissítik a hétköznapokat. Anna Zaboeva most ősztől a Wesselényi utcai Siberia mellett egy újabb concept store-ban is várja a rajongókat a Király utcában. A föld fölött kettővel röpködő lány cipői egyszerre extravagánsak és minimalisták, őrültek és letisztultak, ironikusak és harmonikusak. Évkezdéshez, nekirugaszkodáshoz pont ajánlottak. (Anna Zaboeváról bővebben itt.)

3. ZONA

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A POS1T1ON imádja a kreatív kollaborációkat. Idén októberben ennek köszönhetően a Lánchíd tövében egy új gasztroközponttal bővült a fővárosi kínálat. A ZONA borbisztró-étterem, a Baldaszti's csoport legújabb éttermének enteriőrjét a POS1T1ON tervezte Kiss Heni stylisttal közösen. Különleges egység született meg munkájuk nyomán: a mesevilág és a funkcionalista, minimalista látásmód keveredik. De a ZONA más szempontból is példaértékű: a borbár és az étterem teljes épületgépészeti vezérlése intelligens szabályozórendszerre van kötve, ennek köszönhetően napszaknak, évszaknak, de ha úgy tetszik, hangulatnak megfelelően is lehet szabályozni a világítást, a zenét, a hőmérsékletet vagy akár a szellőzést.

4. Belleposition


A POS1T1ON csapata tavaly a USE UNUSED öltözéktervezőivel állt össze egy közös bútorkollekció erejéig, most Dévényi Dalmával és Kiss Tiborral, a Je Suis Belle terveződuójával álmodtak meg egy ülőgarnitúrát. Munkájuk a szakma egyik legnagyobb platformján, a londoni 100% Design kiállításon mutatkozott be először, itthon pedig a Design Hét keretein belül debütált szintén a POS1T1ON által tervezett ZONA étteremben. A két brand által egységesen felépített koncepció révén egy elegáns és tisztán funkcionális bútorcsalád született meg. A legkülönfélébb textúrákat – diófa, gyapjúfilc, pamutvászon – ötvözték egymással, a tradicionális asztalosipari eljárásokat és a népi technikát, a darazsolást állították ellentétbe a modern stílusra jellemző LED világítással és a roncsolt, savmart tükörfelületekkel. A Je Suis Belle, ahogy például Giorgio Armani, sikeresen evezett új vizekre.

5. Paq chair


Magyarországon ebben az évben debütált a 26 éves Csire Géza nemzetközi díjat nyert találmánya. Pillanatok alatt szivacsmatracból bárki fotelágyat varázsolhat egy másfél méteres cipzár segítségével. A paq chair bárhol elhelyezhető – legyen szó vendégszobáról, nappaliról, erkélyről, kertről vagy éppen vízpartról. A többféle színből és anyagból választható huzat egyik felét alváshoz, másik felét üléshez alakították ki. A paq chair ötletét egy új albérletbe való költözés ihlette két évvel ezelőtt. A Budapesti Műszaki Egyetemen jelenleg PhD tanulmányokat folytató Csire Géza az üres szobát egy ággyal és fotellal szerette volna berendezni – mindezt a lehető legköltséghatékonyabb módon. A koncepcióra papírhajtogatás útján jött rá: ha a szivacsot összehengereli, a hengert felállítja és behajlítja egyik felét, akkor az ülőfelületként használható, és még háttámlája is van. Csire Géza nagy sikerű, díjnyertes fotelágyát a BBDM Design Managementtel együttműködve piacra dobták. Most már Európa-szerte és a kontinensen kívül is közel egy tucat országban rendelkezik a paq chair viszonteladókkal, de tárgyalások folynak arról, hogy a jövő év első felében néhány távolabbi országban is elindulhasson a paq chair gyártása licenc alapján.

6. WonderLAB

Együtt a wonderLAB csapata. Itt minden nap nagy a nyüzsgés, egymásnak adják a kilincset a barátok, a véletlenül idetévedt nézelődők. Két testvérpár egyszer csak gondolt egyet és saját bizniszbe kezdett, összefogták az általuk szeretett, izgalmasnak vélt tervezőket. Év elején az Izabella utcában, egy pincében alakították ki műhely-bemutatótermüket, de év végégre annyira felpörgött a biznisz, és Marillai testvérek időközben nyertek a Benetton Unhate Foundation idei „Unemployee of the Year” pályázatán is, hogy átköltöztek a belvárosi Veres Pálné utcába. A wonderLAB csapata üde színfolt a budapesti dizájntérképén: ott vannak Csuzdi Judit kábeltáskái, az Ooh my deer letisztult öltözékei, a SIXfeet egyedi kutyanyakörvei,a me concept aszimmetrikus fülbevalói, vagy a Bimbadesign fejlesztő játékai. Vagy Csermák Dóri kerámiából, újrahasznosított anyagokból készült ékszerei (csermakdesign), Silye Júlia grafikatúrái (Mopfactory), vagy épp Varga Zsófi (VeZso) képként is funkcionáló táskái. A wonderLAB, ahol több, mint harminc művész talált otthonra, egyszerre showroom, alkotóműhely és találkapont.

7. Sópipa a CO&CO Designcommunication-től

A CO&CO Designcommunication a tavalyi év után 2012-ben is elnyerte a világ legnagyobb design elismerését. A design Oscarjaként is emlegetett Red Dot Design Award versenyén most egy különleges sóinhalátor készülékkel vívta ki magának a magyar cég a legrangosabb elismerést termék kategóriában, olyan márkákkal együtt, mint az Apple, Bosch, Braun vagy épp a Bang&Olufsen. A Dry Salt Inhaler egy innovatív, ergonomikus, hordozható egészségügyi termék, amely biokompatibilis műanyagból készült. Kizárólag természetes sókristályokat tartalmaz, ezeket a parajdi bányából szerzik be. A nehéz, kerámia inhalátorokkal ellentétben az új fejlesztés organikus formájú, pillekönnyű segédeszköz. A lapos kőre emlékeztető alakzat tisztaságot és frissességet áraszt. Jövőre remélhetőleg a fontosabb patikákban és dizájnshopokban is meg lehet majd találni.

8. Minimalista bölcső

Varga Dániel tavaly diplomázott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, akkor egy rétegelt falemezekből készült kísérleti székcsaládot készített el. A fiatal tervező az akkor használt anyaggal további kísérleteket folytatott: a német Fritz Becker KG faipari cég által hirdetett formatervezési pályázaton a tíz legjobb közé választották be minimalista bölcsőjét. Az idompréselt rétegelt lemeznek köszönhetően bármilyen íves felület kialakítható. Dánielt a tervezés során a Möbius-szalag, az élet generációkon átívelő folytonosságának szimbóluma inspirálta.

9. Flatlab

Az egyik első, különböző művészeti ágakban tevékenykedő tervezőket összefogó projekt. Alapvetően divattervezők és grafikai alkotóknak a lakásműhelye a Flatlab, de az inkubátorházukban szívesen látnak vendégtervezőket, a minigalériában pedig az általuk érdekesnek ítélt művészek mutatkozhatnak be. Itt alkot a bicajos divatot népszerűsítő Urbanlegend tervezője, Geréby Zsófi, a férfi öltözékekre szakosodó Mei Kawa,  a KNIFF, Laki Eszter, Szőke Gergely, de most éppen itt talált helyet magának az Absoloot Letterpress és az Ovilab Knitwear is.


10. Folq
a

A Folqát Juhász-Váczi Henriett, a Souvenir Brands Kft. ügyvezetője álmodta meg, Novák Zoltán kreatív tervező öntötte végső formába, de elvitathatatlan érdemei vannak a Folqa sikerében Heni férjének is. A matrjoska babák formáját idéző műgyanta betyárok tradicionális magyar foglalkozásokat idéznek: van itt  rátermett csikós, elmélyült fazekas, kitartó gulyás, természetbarát nádvágó. A betyárok már az Egyesült Államok keleti partjának egyik bolthálózatában is megtalálhatók.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.