2014 a magyar diafilm éve

2014. február 8., szombat 17:20, frissítve: szombat 17:59

„Életvédő vitamin” – utalt ekképpen a közös családi diafilmvetítések jótékony hatására csütörtökön a Tranzit Art Caféban, a Diafilm 60 nevet viselő jubileumi év eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón Süveges Gergő, az est házigazdája, aki egyéb újságírói munkái mellett a diafilm nagykövete megtisztelő címet is viseli.

Süveges ezzel arra utalt, hogy a történetmesélésnek ez a meglehetősen régimódi, ám mostanában egyre népszerűbbé váló formája kiváló alkalmat teremt az együttlétre, hiszen a mese kiválasztásának meghatározó mozzanatán és magán a vetítésen túl a látottakhoz fűzött kommentárok, vagy a történet utólagos átbeszélése kedvezően hat a szülők és a felnőttek mostanság igencsak szűken mért közösen eltölthető idejére.

A „nagykövet” egyébként egy kedves történet kapcsán került szorosabb viszonyba a diafilm műfajával, már ami a felnőttkort illeti. Tíz éve egy rádióbeszélgetésben felidézte, hogy mennyire szerette a Fanyűvő, Vasgyúró című klasszikus, nemzedékek számára élményt nyújtó diafilmet, de sajnos az évek során a saját példánya elkallódott. Egy hét múlva, legnagyobb meglepetésére, postán kézhez kapott egy kópiát a gyerekkori kedvencből, ami kimondottan számára készült. Azóta persze mások is megtapasztalhatták, hogy a diafilm él és virul, persze ehhez a pár éve tapasztalható újrafelfedezéshez nagymértékben járultak hozzá azok a szakemberek, akik hatvan éve, vagyis 1954-ben útjára indították a magyar diafilmgyártást.

Ezt az örökséget viszi tovább a Libri csoporthoz tartozó Diafilmgyártó Kft., mely a mostani jubileumi év programjait is gondozza. Papp Miklós, a szintén Libri-kötődésű Kolibri Kiadó ügyvezetője utalt rá, hogy már most egy igen sikeres kiállításnak örülhetnek a műfaj rajongói, hiszen a Klebelsberg Kultúrkúria falai között február közepéig tekinthető meg a 60 év, 60 diakép – 60 grafikus kiállítás, mely az 1954 óta készült filmek alkotóinak munkáiból mutat keresztmetszetet. A most kezdődő jubileum programjai között szerepelnek vetítéssorozatok – gyerekek és felnőttek számára egyaránt –, többek között az Örökmozgó Filmmúzeumban, ahol majd az egymásra következő évtizedek emblematikus alkotásai kerülnek terítékre. A Diafilm 60 kapcsán többféle alkotói pályázatot is kiírnak majd a különböző korú tanulók számára, de olyan pragmatikus célú pályázat is tervben van, mely az iskolák számára könnyítené meg a készülékek beszerzését. A jubileumi évet a nagy dia nap koronázza majd meg november 6-án, a magyar diafilmgyártás születésnapján, melynek az a célja, hogy minél több intézmény szervezzen vetítést, és így emlékezzen a jeles dátumra.

(Fotó: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.