2014 a magyar diafilm éve

2014. február 8., szombat 17:20, frissítve: szombat 17:59

„Életvédő vitamin” – utalt ekképpen a közös családi diafilmvetítések jótékony hatására csütörtökön a Tranzit Art Caféban, a Diafilm 60 nevet viselő jubileumi év eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón Süveges Gergő, az est házigazdája, aki egyéb újságírói munkái mellett a diafilm nagykövete megtisztelő címet is viseli.

Süveges ezzel arra utalt, hogy a történetmesélésnek ez a meglehetősen régimódi, ám mostanában egyre népszerűbbé váló formája kiváló alkalmat teremt az együttlétre, hiszen a mese kiválasztásának meghatározó mozzanatán és magán a vetítésen túl a látottakhoz fűzött kommentárok, vagy a történet utólagos átbeszélése kedvezően hat a szülők és a felnőttek mostanság igencsak szűken mért közösen eltölthető idejére.

A „nagykövet” egyébként egy kedves történet kapcsán került szorosabb viszonyba a diafilm műfajával, már ami a felnőttkort illeti. Tíz éve egy rádióbeszélgetésben felidézte, hogy mennyire szerette a Fanyűvő, Vasgyúró című klasszikus, nemzedékek számára élményt nyújtó diafilmet, de sajnos az évek során a saját példánya elkallódott. Egy hét múlva, legnagyobb meglepetésére, postán kézhez kapott egy kópiát a gyerekkori kedvencből, ami kimondottan számára készült. Azóta persze mások is megtapasztalhatták, hogy a diafilm él és virul, persze ehhez a pár éve tapasztalható újrafelfedezéshez nagymértékben járultak hozzá azok a szakemberek, akik hatvan éve, vagyis 1954-ben útjára indították a magyar diafilmgyártást.

Ezt az örökséget viszi tovább a Libri csoporthoz tartozó Diafilmgyártó Kft., mely a mostani jubileumi év programjait is gondozza. Papp Miklós, a szintén Libri-kötődésű Kolibri Kiadó ügyvezetője utalt rá, hogy már most egy igen sikeres kiállításnak örülhetnek a műfaj rajongói, hiszen a Klebelsberg Kultúrkúria falai között február közepéig tekinthető meg a 60 év, 60 diakép – 60 grafikus kiállítás, mely az 1954 óta készült filmek alkotóinak munkáiból mutat keresztmetszetet. A most kezdődő jubileum programjai között szerepelnek vetítéssorozatok – gyerekek és felnőttek számára egyaránt –, többek között az Örökmozgó Filmmúzeumban, ahol majd az egymásra következő évtizedek emblematikus alkotásai kerülnek terítékre. A Diafilm 60 kapcsán többféle alkotói pályázatot is kiírnak majd a különböző korú tanulók számára, de olyan pragmatikus célú pályázat is tervben van, mely az iskolák számára könnyítené meg a készülékek beszerzését. A jubileumi évet a nagy dia nap koronázza majd meg november 6-án, a magyar diafilmgyártás születésnapján, melynek az a célja, hogy minél több intézmény szervezzen vetítést, és így emlékezzen a jeles dátumra.

(Fotó: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.