4,8 milliárd forintot is fizethetnek a Chagall-műért

MN

2017. október 6., péntek 12:13, frissítve: péntek 12:24

Akár 18 millió dollárért (4,8 milliárd forint) is elkelhet egy Chagall-festmény egy novemberi New York-i árverésen a Sotheby’s aukciósház becslése alapján. Marc Chagall (1887–1985) francia festő Les Amoureux című alkotását, mely a művészt és múzsáját, Bella Rosenfeldet ábrázolja szerelmespárként, november 14-én árverezik el – olvasható a Sotheby’s csütörtöki közleményében.

A Les Amoureux a házassági boldogság festménye, a szerelmesek örömének képi megtestesülése. Körülbelül 40 évvel később a festő továbbra is ezt a véleményt tartotta, hogy „a művészetben, mint az életben, mindez akkor lehetséges, ha a szerelemben születik meg”. A művész hosszú életének a Les Amoureux egyik legfigyelemreméltóbb alkotása – olvasható a Sotheby’s honlapján. A festmény majdnem 90 éven át egy magángyűjtemény része volt, miután 1928-ban, keletkezése évében egy párizsi galéria megvásárolta.

Chagall-festményért eddig a legtöbbet 1990-ben fizették árverésen, akkor az Anniversaire (Születésnap) című képe 14,9 millió dollárért kelt el.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.