4,8 milliárd forintot is fizethetnek a Chagall-műért

MN

2017. október 6., péntek 12:13, frissítve: péntek 12:24

Akár 18 millió dollárért (4,8 milliárd forint) is elkelhet egy Chagall-festmény egy novemberi New York-i árverésen a Sotheby’s aukciósház becslése alapján. Marc Chagall (1887–1985) francia festő Les Amoureux című alkotását, mely a művészt és múzsáját, Bella Rosenfeldet ábrázolja szerelmespárként, november 14-én árverezik el – olvasható a Sotheby’s csütörtöki közleményében.

A Les Amoureux a házassági boldogság festménye, a szerelmesek örömének képi megtestesülése. Körülbelül 40 évvel később a festő továbbra is ezt a véleményt tartotta, hogy „a művészetben, mint az életben, mindez akkor lehetséges, ha a szerelemben születik meg”. A művész hosszú életének a Les Amoureux egyik legfigyelemreméltóbb alkotása – olvasható a Sotheby’s honlapján. A festmény majdnem 90 éven át egy magángyűjtemény része volt, miután 1928-ban, keletkezése évében egy párizsi galéria megvásárolta.

Chagall-festményért eddig a legtöbbet 1990-ben fizették árverésen, akkor az Anniversaire (Születésnap) című képe 14,9 millió dollárért kelt el.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.