Az utolsó európai diktatúra irodalmáról

Grund

2012. július 11., szerda 18:55, frissítve: szerda 19:17

Fehéroroszország leginkább a külpolitikai hírekben kerül terítékre, holnap azonban az érdeklődők az utolsó európai diktátort nyögő ország irodalmáról is megtudhatnak többet, ráadásul első kézből, fiatal fehérorosz szerkesztők elbeszéléseiből.

A beszélgetésre a József Attila Kör és a Civic Belarus szervezésében rendezett budapesti műhelytalálkozó záróeseményeként kerül sor. Szóba kerül majd, hogy miként működik – vagy miként nem – a fehérorosz és a magyar könyvpiac, különösen a szépirodalom kiadása, képesek-e fennmaradni a független, kisebb kiadók, és arra is fény derül, hogy mennyi esélye van egy verseskötetnek, illetve hogy mi történik, ha a politika nekiáll szelektálni.

A beszélgetés vendégei: Sziarhej Szmatricsenka egyetemi tanár, szerkesztő, fordító és Nadzeja Visneuszkaja kiadói szerkesztő. A beszélgetést Németh Orsolya és Krusovszky Dénes vezeti. Helyszín és időpont: Nyitott Műhely, 2012. július 12., 16 óra. A belépés ingyenes.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.