A dizájn nem csak olasz ülőgarnitúra

Szathmáry István Pál

Szathmáry István Pál

2012. június 29., péntek 09:29, frissítve: péntek 18:01

Hétköznapi luxust és magyar termékeket a tömegeknek: június 29-én ünnepeljük a dizájn világnapját. A nem sokkal később startoló Art Moments Vizuális Művészeti Fesztivállal együtt mindez jó alkalmat teremt arra, hogy kiderüljön: a minőségi dizájn nem a kevesek fényűzése. A magyar kreatív ipar pedig egyelőre szendergő óriás, ideje lenne felébreszteni.

Kezdjük némi kesergéssel, hogy utána annál nagyobb örömmel adhassuk át magunkat a derűlátó jóslatoknak: a magyar dizájn és úgy általában a hazai kreatív ipar megbecsültsége még koránt sincs az őt megillető helyen. Ács Zoltán, az egy éve az Erzsébet téren megnyílt Design Terminál kreatív igazgatója például úgy látja: bár örvendetesen megszaporodtak a tágabb értelemben vett dizájn területéhez kötődő rendezvények – a számtalan kiváló alulról szerveződő kezdeményezés mellett elég említeni a nagy sikerű Gombold újra! versenyt, ahol fiatal tervezők kapnak lehetőséget a bemutatkozásra –, a fiatal magyar alkotók azonban még sokkal inkább számíthatnak a külföldiek érdeklődésére, mint a hazai vásárlóközönségre. Hasonló tapasztalatokról számol be a Terminálban helyet kapott Hybridart Design Shop & Cafe munkatársa, Janota Orsolya is. A bolt arra törekszik, hogy kínálatával összefogja a fiatal magyar tehetségeket, akikből nincs hiány, de folyamatosan dolgozni kell azon, hogy közönség és alkotó egymásra találjon.

Forrás: Facebook/Art Moments

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (ICSID) megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából 2007-ben hirdette meg először a Design Világnapját. A világméretű ünnep itthon egyúttal a Design Terminál születésnapja is, így alkalmat kínál az összegzésre. Az Erzsébet téri intézmény nem minden nehézség nélkül vágott bele tavaly a hazai dizájnélet összefogásába, mára viszont nemcsak az anyagi feltételeik szilárdultak meg, hanem a koncepció is egyre világosabbá vált. Az egyik legfontosabb célkitűzés az, hogy sikerüljön találkozási pontot teremteni az eddig némileg elszigetelten működő fővárosi dizájnélet számára, másrészt elősegíteni, hogy a magyar ipar szereplői és a frissen végzett iparművészek, formatervezők egymásra találjanak. Ács szerint komoly potenciál van a magyar kreativitásban, kérdés, hogy a fiatal tervezőket fel tudja-e szívni a hazai ipar, hiszen a világcégek általában nem az itteni formatervezőkkel és dizájnerekkel dolgoznak együtt.

Az idei világnapon a Magyar Formatervezési Tanács és a Forum Hungaricum meghívására a holland és egyben az európai design élet kulcsszereplője, Zuzanna Skalska lengyel trendkutató tart előadást délelőtt 10 órától a Design Terminálban. A szakmai nap este zenés designmulatsággal zárul.

Fotó: Vághy Anna


A július 5. és 12. között zajló Art Moments a fővárosban és a kiemelt vidéki helyszíneken is a hazai vizuális kultúrára igyekszik ráirányítani a figyelmet, idén először meg is lehet vásárolni a képzőművészeti alkotásokat. Két nagyszabású kiállítás is gazdagítja a programkínálatot. A Design Terminál ad helyet az egykor szabályos vizuális forradalmat kirobbantó Colors magazinhoz kötődő plakátkiállításnak, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Sejt című csoportos kiállítását pedig az Akvárium központi terében lehet majd megtekinteni. A nemzetközi hírű magazin sorsa szorosan összefonódott a magyar származású Tibor Kálmán munkásságával is, így a kiállítás tisztelgés az ő életműve előtt is.

Fotó: Vághy Anna


A programokat gasztronómiai és irodalmi rendezvények, többek között Slam Poetry-fellépők fogják színesíteni. A vizuális kultúra örömünnepéhez szabadtéri mozivetítések és a Kodály Method videoklipjei is társulnak. Különleges zenei élményt kínál a cigányzene hagyományát frissen megszólaltató Roma Hungaricum koncertje is. Valami elindult a magyar dizájn életében, és az egy ideje már zajló gasztroforradalomhoz hasonlóan egyre inkább teret nyer a hazai hagyományok újragondolásában rejlő kreatív potenciál kiaknázása.


A téma kimeríthetetlen: olvassa el szubjektünket is!

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.