A fiataloknál betelt a pohár

Bánhidi Noémi

2012. május 16., szerda 15:03, frissítve: szerda 16:32

Minimálbért, igazságos kompenzációt, stabil munkaszerződéseket és az uniós jogok teljesítését követelik az olasz fiatalok a Monti-kormánynak beterjesztett, Jobb ifjúkort! nevű felhívásukban. A fiatalok felszólítják az olasz kormányt, hogy hagyjon fel jelenlegi politikájával, szerintük ez az egyetlen esély a változásra.

A fiatalok tanulnak, újítanak, akarnak. De manapság inkább munkanélküliek és bizonytalanok. Ezrével képtelenek elkezdeni saját életüket, és ha mégis sikerül munkát találniuk, feketén dolgoznak, kockáztatják az életüket, és nem védi meg őket senki. Mindez ismerősen csenghet Magyarországon is. A reményvesztett olasz fiataloknál azonban betelt a pohár, és május 26-án az utcára mennek, hogy változtatást csikarjanak ki a hazai politikai vezetésből.

Az egy éve létrehozott, fiatalokból álló hálózat „Eljött a mi időnk” jelszóval hirdet demonstrációt, amely az ifjúság bizonytalan helyzetét kívánja a politikai döntéshozók napirendjére tűzni. Az utcai megmozdulást a jobb fizetések, az oktatás fontosságának hangsúlyozása, valamint a fiatalok jogainak és védelmének kiszélesítése jegyében szervezik. A „Jobb ifjúkort!” nevű indítványt már több mint tíz szervezet és állampolgárok ezrei írták alá. „Többet kérünk, mint amit eddig ígértek. Felszólítjuk a kormányt, hogy áldozzon többet a kutatás–fejlesztésre és indítsa be a gazdaságot, hogy újabb és jobb munkahelyeket teremtsen a fiatalok számára” – olvasható a petícióban.

Ráadásul sokan nemcsak a megélhetésüket, hanem az olasz demokrácia jövőjét is féltik. „Nem a munkaerőpiacot, hanem az olasz demokráciát veszélyezteti a jelenlegi helyzet. Mindez abban nyilvánul meg, hogy kénytelenek vagyunk úgy élni, hogy az oktatási rendszer omladozik, a tandíjak emelkednek, miközben nem tudunk tiltakozni vagy harcolni az igazságtalanság ellen a munkahelyünkön, nem tudjuk fizetni az albérletet, vagy akár megvenni egy mosógépet. Nem tudjuk elkezdeni önálló életünket, ahogy a többi fiatal sem Európában” – írja egy olasz diák a felhívásban.

Olaszországban jelenleg 36 százalékra rúg a fiatalok közötti munkanélküliség, a többség pedig úgy véli, hogy a Monti-kormány munkaügyi reformjai elhibázottak, és még inkább mélyítik majd a problémákat. A fiatalok leginkább azt bírálják, hogy az új törvények nem biztosítanak elegendő szociális hálót, és nem állapítanak meg minimálbért sem.

(La Repubblica)

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.