A Ghymes a hegyre megy

Grund

2012. július 5., csütörtök 16:16, frissítve: csütörtök 16:17

Idén is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezik meg a Ghymes Fesztivált. A most péntektől vasárnapig zajló, immár hetedik összművészeti rendezvényen a házigazda Ghymes, a magyar világzenei színtér népszerű zenekara kétszer is fellép.

A Ghymes Fesztivált 2010-ben rendezték először a Balaton északi partján található Hegymagason, a megnyitó ezúttal is Tapolcán, a Malom-tónál lesz. Az első három Ghymes Fesztivál a Felvidéken, Párkány mellett volt, 2009-ben pedig a Káli-medence, Taliándörögd volt a helyszín.

Panoráma a tanúhegyekkel

Fotó: Ghymes Fesztivál


– Többségében magam válogatom a fesztivál programját, de természetesen segít ebben öcsém, Tamás is. A Ghymes indulása óta eltelt csaknem három évtizedben rengeteg zenésszel, színésszel, irodalmárral kerültünk jó kapcsolatba, és általában azokat hívjuk meg fellépni, akiket egyébként is ismerünk –  mondta korábban Szarka Gyula, a Ghymes gitáros-énekese, a fesztivál főszervezője.

A Szarka fivérek által vezetett Ghymes először július 6-án pénteken 18 óra 30-kor lép a hegymagasi Szent György Pince nagyszínpadára és Bennünk van a kutyavér című gyerekműsorát adja elő. Másnap 21 órakor ugyanott a 2010-ben megjelent legutóbbi albuma, a Szikraszemű anyagát mutatja be, de régebbi dalok is felcsendülnek. A Szikraszemű a Ghymes tizenegyedik stúdióanyaga, ihletője Dózsa György parasztvezér története volt. A koncert vendége Pápai Erika színművész.  Pénteken Kálnay Adél felolvasóestje után 21 órakor a Forrás Színház társulata Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című darabját adja elő Bánsági Ildikóval a főszerepben, majd a Juhos zenekar közreműködésével moldvai csángó bulit rendeznek.

Másnap reggel egy kétórás vezetett túrával indul a nap a Szent György-hegyen, később lesz zenés borkóstoló, borversek hangzanak el, levetítik a szőlőhegyi kápolnákat bemutató filmet, és a Pántlika együttes játszik csallóközi népzenét. Délután előadást tart Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, kuruc-labanc történetet mutat be a Maszk Bábszínház, a Veszprémi Petőfi Színház két tagja, Terescsik Eszter és Szűcs László pedig Végh Péter rendezésében a furfangos székely népmesékből ad ízelítőt Vigasságok és balgaságok címmel.

A Ghymes Fesztivál vasárnap a hegymagasi Lengyel-kápolnában ér véget, ahol 10 órakor szentmise lesz. A rendezvény kísérő programjai közé tartozik ruhakiállítás, kirakodóvásár és tartanak kézműves foglalkozásokat. Természetesen meg lehet kóstolni a Szent György-hegyi borokat és lacikonyhával is várják az érdeklődőket.

Szarka György azt is elmondta, hogy 2007-ben vásárolt szőlőt és pincét a Szent György-hegyen, és azóta gyakran megfordul a környéken. A zenésznek többféle saját bora van, köztük olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát és hárslevelű.

A Ghymes 2013-ban ünnepli harmincadik születésnapját, várhatóan a zenekar következő albuma is akkor fog megjelenni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.