A gyógyegérkülsejű balladai hős és a zene halálának napja

2018. február 20., kedd 15:17, frissítve: péntek 08:56

Ha az iowai Clear Lake felé autóznak, az út mellett különös szoborra figyelhetnek fel. A végtelenbe futó kukoricaföldek és a hasonló távolságot ígérő sztrádák találkozásánál valakik nagy méretű, fekete szemüvegkeretet erősítettek két fehér rúdra.

Induljunk a texasi Lubbockból, ahol a világháború alatt a kis Charles Hardin Holley (testvéreinek csak Buddy) gitározni, bendzsózni és mandolinozni tanult. Pár évvel később Lubbockban lépett fel Elvis, és amíg a Király a katonai szolgálatát töltötte, Buddy bejelentkezett a trónjára. Ez az izgága, langaléta déli kölyök remek frontember lett. Vastag szemüvegben állt színpadra, Stratocasteren játszott, mint a countryzenészek, vadul taposta a lábával a taktust, és elcsukló, negédes hangon énekelt. Épp annyi mesterkéltség volt benne, ami még belefért.

A jobbára csokornyakkendőben és öltönyben koncertező Buddy Holly Crickets nevű zenekarával vette fel az első lemezét, 1957-ben. Egy évvel később úgy döntött, hogy elválik a kísérőitől, feleségül vette viszont a Puerto Ricó-i szépséget, María Elena Santiagót. Sosem teketóriázott. Második, Buddy Holly című nagylemeze 1958. február 20-án (ma 60 éve) jelent meg. Pattogós album, de van benne valami andalító is, noha a játékideje olyan rövid, hogy kétszer is ráférne szinte a korongra. A Valley of Tears Elvis-imitáció, a Ready Teddy rázós rockabilly, a Peggy Sue bolondos szerelmi vallomás, a Listen to Me-ről pedig, ha levennénk az éneksávot, simán elmenne korai Beatles-dalnak. A világ akkori sebességéhez viszonyítva ezek a mai fülnek lassúcskának tűnő számok őrült gyorsnak hathattak.

Ami pedig Buddy Holly hatását illeti, nos, az jóval ágbogasabb annál, mint hogy kanonizálta a rock and roll színpadokon a rövidlátást. Tízezreket ösztönzött zenélésre. Hogy csak a legegyértelműbb példát említsük, az ő Crickets (tücskök) nevű bandája tette a bogarat a Beatles fülébe is. Lennon és McCartney egy televíziós show-ban látták először, Bob Dylan pedig két nappal a halála előtt hallgatta meg Buddy Hollyt.

 
Multifokális lencse a kukoricamező mellett – a Clear Lake-nél található különös emlékmű
Wikipédia
 

Mert az a szokatlan installáció az iowai út mentén egy 1959. február 3-án történt repülőbalesetnek állít emléket. Egy Beechcraft Bonanza típusú gép zuhant akkor a hóba, és a pilóta mellett életét veszítette a szerencsétlenségben két zenésztársával – Ritchie Valensszel és J. P. Richardsonnal – együtt a 22 éves Buddy Holly is. A turné következő állomására igyekeztek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Másnap döbbenten értesült a tragédiáról egy Don McLean nevű újságkihordó fiú is, 1972-ben aztán, American Pie című dalában a zene halálának napjaként énekelte meg 1959. február 3-át. Ki tudja, mi lett volna, ha… Úgy fest mindenesetre, hogy ez a gyógyegérkülsejű, románcokról duruzsoló balladai figura lehet az elveszett láncszem az angol és az amerikai zenei tradíció között.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.20.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.