A József Attila-díjról is dönthet Orbán János Dénes

2016. március 17., csütörtök 18:18

Térey János és Ágh István mellett az újabban az Előretolt Helyőrség Íróakadémiát szervező Orbán János Dénes is meghívást kapott a József Attila-díj kuratóriumába.

Főként a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai, illetve Orbán János Dénes dönthettek arról, ki kapjon József Attila-díjat – derítette ki a Magyar Narancs. A kurátorok listája nem volt nyilvános, de a lap kérésére elküldték a neveket, és kiderült: Tóth Erzsébet (MMA), Ágh István (MMA), Bertha Zoltán (Írószövetség, Írók Szakszervezete), Térey János (FISZ, JAK) mellett a Magyar Idők kulturális rovatvezetője, Orbán János Dénes dönthetett a kitüntetésről. A költő, újságíró egy ideje a viták kereszttüzében áll, miután kiderült, a frissen létrejövő Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 150 millió forintot kapott művészeti tehetséggondozásra. Ennek irodalmi szárnya az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, amit a korábbi kulturális államtitkárt, Szőcs Gézát mentorának tekintő Orbán János Dénes vezet. Korábban megírtuk, hogy az akadémiát a Magyar Idők más szerzői is segíthetik: így Nagy Koppány Zsolt , Pál Dániel Levente, valamint Farkas Wellmann Éva is.

Az urambátyám-viszony kiütközik
Orbán János Dénes korábban kerekasztal-beszélgetésen igyekezett magyarázni, hogy a 150 millió forint nem a kultúrából fog hiányozni, hanem mondjuk a stadionépítésből. Jegyzetünk szerint viszont a pénz megszerzéséhez nem kellett más, mint az az urambátyám-viszony, amely alapjaiban jellemzi politikai és egyébként kultúrpolitikai életünket is.

Az írószervezetek nem örültek

A hetilap legújabb számának cikkéből kiderül: a 2013-ban felálló kuratóriumban az ő helyén még Halasi Zoltán volt található. Aztán két embert mégis lehúztak a befutólistáról abban az évben, egy miniszteri díjazott pedig semmilyen listán nem szerepelt. A Magyar Narancs szerint a kuratórium azonnali, kollektív lemondást is helyezett kilátásba, és Balog Zoltán miniszternek arról írt: „erről a fordulatról mi, a bizottság tagjai is megütközéssel értesültünk”. A József Attila Kör (JAK), a Műfordítók Egyesülete (MEGY) és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) be is jelentette, hogy nem jelöl többet a díjra, egy évvel később viszont visszatértek, miután senki nem nyúlt bele a díjazottak névsorába. Tavaly aztán viszont újra megtették. Térey János a hetilapnak elmondta, a minisztériumi beavatkozások miatt többször akart asztalt borítani, de ha marad, legalább érdemes embert támogathat a voksával, „mint jelen esetben a tavaly törölt Lanczkort és Nagy Koppányt”. Mint közölte, komoly ellenérzései dacára betölti még az egy évet, ami hátravan neki.

Halasi visszalépett

Halasi Zoltán viszont tavaly lemondott a konszenzusos szakmai jelöltlista felülírása miatt. Balog Zoltán a helyére Orbán János Dénest kérte fel, aki korábban nyílt levélben írta: az Erdélyi Magyar Írók Ligájának nem kellett volna felszólalnia a lista átírása miatt, hiszen „Szőcs Géza mindenkor rendelkezésünkre bocsátotta jelentős kapcsolati tőkéjét, államtitkárként a miniszteri keretből csinos támogatáshoz is juttatott.” A Magyar Narancs szerint az idei díjazottak közül ketten fognak is tanítani az íróakadémián. Orbán a lap megkeresésére először akart válaszolni, de meggondolta magát, mondván, az újság korábbi cikkei nem voltak elég jóindulatúak.

Térey mindenesetre a Magyar Narancsnak leszögezte: „Ez egy állami díj a miniszter közvetlen hatáskörében. A szakmai bizottságnak csupán javaslattételi joga van.”

Idén a következők kaptak József Attila-díjat: Bényei Tamás kritikus, műfordító; Falusi Márton költő, esszéista; Farkas Wellmann Endre költő, szerkesztő; Lanczkor Gábor költő, regényíró; Nagy Koppány Zsolt író, műfordító, szerkesztő; Tari István költő, író, képzőművész.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.