A képzőművészek Tihanyba tartanak

Son

2012. augusztus 10., péntek 14:42

Péntektől egészen augusztus 20-ig ad otthont a Tihanyi-félsziget az ARTplacc összművészeti fesztiválnak.
Ma kezdődik és az új kenyér ünnepéig tart a Tihanyi-félszigeten a ARTplacc összművészeti fesztivál, amely idén a képzőművészeti programok mellett számos más műfajjal is kiegészül, persze a gerincet még mindig ezek a programok adják. Az Akasztó-dombon felállított sátorban tizennyolc vezető kortárs művészeti galéria – többek mellett a Deák Erika, a Dovin, a Godot, az Erdész, az Inda Galéria és a Kogart – anyagiból látható különleges válogatás. A klasszikus táblaképek mellett helyet kap a videóművészet, a zene, az irodalom, a graffiti és a film is.
A Tihanyi Apátsági Pincében Kékesi Donát fotográfus Doll’s Whisper sorozatát állítják ki. A fiktív családi történet főszereplője egy játék baba, amelynek a sztoriját mozgóképes megoldásokkal létrejött fotósorozaton örökítette meg a művész. A Visszhang-dombon állítják fel Bodóczky Antal, a Mome Média Intézetének adjunktusa Suttogó parabolák című installációját. Az égszínkékre festett parabolák segítségével bárki több méter távolságból suttogva beszélgethet barátjával.
Tihany frissen átadott főterén, a Magtár mellett diafilmvetítések, kortárs irodalmi felolvasások, beszélgetések lesznek. Oda várják Simon Márton, Horváth Kristóf és Sopotnik Zoltán költőket, Winkler Nórát, Finy Petrát, Szabó Győzőt és Csernus Imrét is. A Magtárban a Movest filmfesztivál filmjeiből tartanak retrospektív vetítést a fesztivál ideje alatt, de az EUShorts Rövidfilmfesztiválon futott mozgóképekből is lesz egy kisebb összeállítás.
A kikötőben óceánjáró konténerekből álló Kikötőplacc épül, ahol kiállít többek között a töreki művésztelep két alkotója, Szalay Péter és Szőke Krisztián. A konténerekben videóinstallációk futnak majd a Crosstalk Video Festival és a Panel Contemporary anyagából, de ugyanitt a budapesti Telep művészeinek és alkotóinak munkáiból és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Tanszékének hallgatói munkáiból is látható egy sajátos válogatás. A Kikötőplaccon koncertek zárják a napot: az Elefánt, a Volkova Sisters, a Wattican Punk Ballett és Hó Márton a biztos befutó. Az ARTplacc minden programja ingyenes.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.