A környezetvédelemért küzd Yoko Ono

Grund

2012. augusztus 30., csütörtök 18:35

Művészek, zenészek, színészek és filmrendezők alkotta koalíciót hozott létre Yoko Ono japán képzőművész, zenész és fia, Sean Lennon, hogy közösen tiltakozzanak az olaj-, és gázkutaknál használt hidraulikus kőzetrepesztéses technológia New York államban való alkalmazása ellen.

Az Artists Against Fracking (Művészek a kőzetrepesztés ellen) elnevezésű kezdeményezést szerdán jelentették be egy manhattani sajtótájékoztatón. A koalíció tagjai közé tartozik mások mellett Mark Ruffalo amerikai színész, rendező és producer, valamint Lady Gaga énekesnő, Paul McCartney brit zenész és Alec Baldwin színész.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo a napokban fog dönteni arról, engedélyezze-e a hidraulikus kőzetrepesztéses technológiával történő palagáz kitermelést az állam területén. A technológia lényege, hogy a vízszintes járatok fúrásánál vízzel és vegyi anyagokkal „bombázzák” a föld alatti kőzeteket, hogy felszínre hozzák a bennük megbúvó földgáz- és olajtartalékokat. A módszer egészségügyi és környezeti hatásait négy éven át tanulmányozta a kormányzó.

Ono és fia, Sean Lennon szerint a kormányzónak nem szabad engedélyeznie a fúrásokat New York államban, mert mint érvelnek, a gázkutak révén fennáll a veszélye annak, hogy ártalmas metángáz szivárog a helyi vízhálózatba. Az ügy alapos megvitatása érdekében a koalíció mielőbbi találkozót kért a kormányzótól.

A beruházás támogatói szerint a Pennsylvania, New York, Ohio és Nyugat-Virginia területére is kiterjedő Marcellus Pala Formáció térségében tervezett rétegrepesztések és fúrások révén viszonylag olcsóbb földgázzal lehetne ellátni az energiaéhes északkeleti államokat, és több száz jól fizető munkahelyet lehetne teremteni a gazdaságilag legyengült régióban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.