A kubai díva visszatér Veszprémbe

Tölgyesi Gábor

Tölgyesi Gábor

2016. március 25., péntek 20:59

Tizenhárom éves lett idén Veszprém fesztiválja, s hagyományosan világsztárokat lát vendégül a királynék városában.

A legendás kubai zenekar, a Buena Vista Social Club 2014-es világ körüli búcsúturnéján Magyarországon is fellépett, muzsikusai közül azonban még ma is többen aktívak. Az idén nyolcvanöt éves Omara Portuondo is, aki 2012 után újra Veszprémben muzsikál: július 13-án a flamenco Sinatrájaként méltatott, háromszoros latin Grammy-díjas Diego el Cigalával nyitja meg az idei VeszprémFesztet.

Az idén tizenhárom éves fesztivál másnapján a Grammy-díjas amerikai dzsesszénekes, Gregory Porter ad koncertet, míg július 15-én a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb brit popsztárja, Lisa Stansfield lép fel a királynék városában. Július 16-án az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb dzsesszművésze, a brit Jamie Cullum lép színpadra.

Az énekes, zongorista és dalszövegíró egy Grammy-, három Brit-díj birtokosa, s bár még csak harminchat éves, több mint tízmillió eladott lemeznél tart. Július 17-én lounge válogatáslemezek elmaradhatatlan amerikai formációja, a Thievery Corporation zárja a fesztivált.

Nem marad el a a VeszprémFeszt kísérőrendezvénye, a Rozé, Rizling és Jazz Napok sem. Az Óváros téren július 8. és 17. között mindennap ingyenes dzsessz-, illetve dzsessz ihlette koncertek, valamint balatoni borok várják a fesztiválozókat.

A VeszprémFeszt pénteki programismertetőjén a rendezvény fő szervezője, Mészáros Zoltán megemlékezett a brüsszeli terrortámadás áldozatairól, míg Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa az európai fesztiválok szerepének fontosságát hangsúlyozta. A város polgármestere, Porga Gyula úgy fogalmazott: a fesztivál tizenhárom éve bizonyítja, hogy egy kis közösség, egy magyarországi középváros minden szempontból alkalmas arra, hogy világsztárokat lásson vendégül.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.