A legkapósabb Carmen a Margitszigeten

Grund

2014. június 27., péntek 19:45

Bizet operáját, a Carment mutatják be Oberfrank Pál rendezésében, Rinat Shaham és Kiss B. Atilla főszereplésével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 4-én és 6-án a Budapesti Nyári Fesztivál keretében.

A Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójának címszerepét a fesztivál meghívására napjaink egyik „legkapósabb” Carmenje, Rinat Shaham alakítja, aki sajtónyilvános próbán mutatkozott be az Erkel Színházban pénteken.

Október végén az Erkel Színházban lesz látható a mű szintén Oberfrank Pál rendezésében, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a Margitszigeten, majd később az Erkel Színházban színpadra kerülő két mű nem egyezik majd teljes mértékben, bár tervei szerint mindkét helyszínen franciául, magyar felirattal játsszák majd a darabot.

„Szó esett arról, hogy a recitativókat adjuk magyarul, ám mivel az énekszámokat amúgy is feliratoznunk kell, a kétnyelvűség színházi értelemben semmit sem tenne hozzá az előadáshoz” – vélekedett. A recitativókat több helyen néhány prózai mondattal váltotta ki a rendező, hogy még lendületesebbé, feszesebbé váljon a jelenetek sora.

Oberfrank Pál fontosnak tartja, hogy egyetemessé tegye a történetet, mert azt feltételezi, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindenkiben jelen van a carmeni szemlélet és Micaela attitűdje. „Egyrészt mindannyian vágyunk a békés, harmonikus életre, másrészt bennünk van a szabadság iránti vágyakozás és a kíváncsiság, hogy új és új dolgokkal találkozhassunk. Azt hiszem, ha kimegyek az utcára, nagyon sok potenciális Carmennel és Don Joséval találkozhatok” – vélte a rendező.

Carment az izraeli énekesnő, Rinat Shaham alakítja július 4-én és 6-án, aki a legrangosabb operaházakban – például Hongkongban, Szentpétervárott, Hamburgban, Moszkvában és Sydney-ben – énekli a szerepet. A művésznő először mutatkozik be a magyar közönségnek. Micaelát Létay Kiss Gabriella énekli, Don José szerepében Kiss B. Atilla, Escamillóként pedig Kálmándi Mihály lép színpadra. A színpadképet Székely László, a jelmezeket Pilinyi Márta tervezi. A táncjelenetek koreográfusa Venekei Marianna.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.