A legtisztább szerelem a színpadon

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2012. április 27., péntek 08:15, frissítve: péntek 13:30

Sztravinszkij és Bartók zenéje, impulzív fénytechnika, minimalista díszlet és illúziókeltés az Orfeusz és A fából faragott királyfi legfőbb jellemzői. A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója pénteken a MüPa színpadán.

Orfeusz (Horváth M. Gergő) a görög mitológia egyik legendás dalnoka, aki lantjával képes volt lecsillapítani a vadállatokat, és beavatkozni a természet rendjébe. Az Alvilág őrzőit is megbabonázta, hogy alászállva megkeresse halott kedvesét, Eurüdikét (Hortobágyi Brigitta) és visszavigye az élők világába.

Fotó: Szegedikortársbalett.hu


Még Hádész (Tarnavölgyi Zoltán) is meghajlott akarata előtt, egyetlen feltételt szabott: az úton egyszer sem nézhet hátra szerelmére. Orfeusz saját vágya és hitetlensége miatt azonban elbukik a próbán, így örökre elveszíti kedvesét. A balett legerősebb jelenete épp a két szerelmes kifelé vezető útja, Juronics Tamás koreográfus és Bianca Imelda Jeremias díszlettervező munkáját dicséri a táncosok által mozgatott széles, emelkedő kör, mely a minimalista díszlet egyik legötletesebb eleme. Orfeusz és Eurüdiké egymással átellenben sétál, míg a Halálangyal végleg el nem ragadja a lányt, és a dalnok lecsupaszított, tökéletlen önmagában lép ki a ragyogó fénybe.

Fotó: Szegedikortársbalett.hu


A fából faragott királyfi igazi beavatás az őszinte szerelem beteljesülésének nehézségeibe. Balázs Béla történetének alapkonfliktusa,hogy a királyfi (Czár Gergely) szerelemre lobban az ablakon át megpillantott királylány (Szarvas Krisztina) iránt, ám a tündér (Hajszán Kitti) életre kelti a természet erőit, hogy megakadályozza a fiatalok találkozását. Miután a királyfi teljesíti a tündér próbáit, fabábot (Finta Gábor) készít, hogy kicsalogassa szerelmét a várból.

Fotó: Szegedikortársbalett.hu


Ám a lányt nem érdekli a királyfi, csak a megelevenedett fabábja után epedezik. A tündér célja, hogy a fiatalok kizárólag azután lehessenek egymáséi, miután keresztülmentek egyfajta fájdalmas átalakuláson, és megszabadultak mindenféle külsőségtől. Így megtisztulva, igazi értékeikkel állhatnak egymás előtt.

Bartók zenéje filozofikus hátteret ad a balettnek, amelynek központi eleme a legtisztább szerelem eszményképe. A zene és a koreográfia mellett itt is lenyűgöző látványt nyújt Stadler Ferenc munkája. A talpig fehérbe öltözött táncosokra az erdő vagy a medréből kilépő patak képét vetítik, így életre keltve a természet elementáris erőit.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója április 27-én pénteken este 19 órától látható a budapesti Művészetek Palotája színpadán.

Fotó: Szegedikortársbalett.hu

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.