A magyar animáció kincsei végre DVD-n!

kgy

2012. május 24., csütörtök 14:32, frissítve: csütörtök 14:56

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Manda) hiánypótló munkába fogott: megkezdi a magyar egyedi, rövid animációs filmek kiadását DVD-n. Macskássy Gyula rövidfilmjeit további életművek követik.

Macskássy Gyula születésének 100. évfordulója adja az apropót, de régóta várt hiánypótló munka veszi kezdetét: a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Manda) nekiáll a magyar egyedi rövid animációs filmek DVD-kiadásának – jelentették be a Manda képviselői csütörtökön egy, az Örökmozgó moziban tartott sajtótájékoztatón.

A magyar animáció különösen mostoha körülmények között hánykódik a DVD-piacon: néhány klasszikus egész estés rajzfilmünk különféle cégekkel kötött szerződések után megjelent a lakossági piacon, s a Mokép és MTV(A) is jelentetett meg néhány ismert sorozatot, de a választék közel sem árulkodik a magyar animáció gazdagságáról, sokszínűségéről. Leginkább az egyedi rövid animációs filmek hiányoznak a választékból, pedig a magyar animáció kezdeteiben csak ilyenek készültek, s a fesztiválokat bejárt, díjnyertes darabok tucatszámra készültek a honi rajzfilm aranykorában. Ezt a vákuumot igyekszik betölteni a Manda, amely a rendezett jogi viszonyok után végre nekiállhatott az animációs kincseink digitalizálásának és közkinccsé tételének. Úgy tűnik, végre vége a tévéből elkapott pillanatoknak, a jobb-rosszabb minőségben, részben-egészben az interneten megosztott morzsák időszakának. A Manda munkatársai egy sorozat első darabjaként elkészítették a magyar animáció atyjának, Macskássy Gyulának legismertebb filmjeiből álló első DVD-kiadásukat, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és más mesék című kiadványát.

Fotó: MandaA lemezen A kiskakas gyémánt félkrajcárja mellett a Két bors ökröcske, az Erdei sportverseny, A ceruza és a radír, a Párbaj, az 1, 2, 3… A számok története és a Romantikus történet című animációk találhatók meg digitálisan felújított formában. Ahogy Fazekas Eszter, a Manda filmtörténésze és a digitális felújításért felelős szakember elmondta, a most elkészültnél még jobb minőségben is restaurálhatnák a meséket megfelelő forrás esetén, jelenlegi kereteik ugyanis a teljes körű felújítást nem teszik lehetővé. Ezen elsősorban a színek teljes helyreállítását értette, amely egy sokkal költségesebb plusz munkafolyamatot igényelne. Így némiképp pasztellesebb, archaikusabb a matéria, de álszerénység lenne nem kiválónak minősíteni a lemezen található mesék színvonalát – különösen majd hatvan év távlatát figyelembe véve. Fazekas hangsúlyozta, két év alatt – amióta a szerzői jogok rendeződtek – összesen a 26. DVD-jét jelenteti meg a Manda, s összesen 57 alkotást digitalizáltak. Céljuk, hogy minél jobb minőségben minél több címet tegyenek a közönség számára elérhetővé. A most megjelent kisfilmek pedig a második világháború után beindult professzionális animációs szakma első remekei, s köztük is élre kívánkozik A kiskakas, amely a legelső színes magyar animációs mese volt 1951-ben, Ránki György emlékezetes kísérőzenéjével.


A filmek kellőképpen árulkodnak Macskássy és csapata tehetségéről. Ahogy Dargay Attila, a Vuk rendezője fogalmazott, Macskássy minden alkotásában a szépséggel próbálta menteni sorsunk méltóságát. Dizseri Eszter Macskássy egykori munkatársaként, s évtizedeken keresztül a Pannónia sajtóreferenseként látta belülről az animációs szakmát, s csodás időszakként emlékezett vissza a magyar animáció fénykorára, amikor tehetséges kollégák tehetséges filmeket készítettek. Ahogy visszaemlékezett, Macskássyt mindenki szerette, s szellemisége évekkel a halála után is hatott az alkotókra.

A mostani kiadás méltó megemlékezés a Macskássy-jubileumra, ráadásul folytatása már augusztus végén, szeptember elején várható: ekkor megjelenik még egy gyűjtemény Egér és oroszlán és más mesék címmel. Utóbbiból a lemez extrái között egy frappáns montázs is látható. S ha már extrák, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és más mesék lemezen igazából még egy rajzfilm található az említetteken túl: extraként került rá Macskássy 1953-as, Kutyakötelesség című darabja, amely nemrég került elő, s felújításra szorul, de az egyetlen fellelhető példány digitálisan most mégis megtalálható a DVD-n.

Az extrák egyik legszellemesebbike, hogy a DVD-t számítógépbe helyezve az egyes rajzfilmek karakterei válnak elérhetővé kinyomtatható formában, a kisgyerekek számára kiváló kifestő gyanánt. Hosszú idő óta ez az egyik első igazán kreatív kihasználása magyar DVD-kiadásban a technológia kínálta lehetőségeknek. A Manda nem csak a lemez meséivel és említett extrájával gondolt a legkisebbekre. A sajtóesemény ugyanis kurta-furcsán, gyerekzsivajjal ért véget: több tucat óvodás érkezett a moziba, s türelmetlenül várták, hogy beülhessenek megnézni a DVD tartalmát. Tesztközönségnek sem utolsók, s egyúttal tökéletesen fejezik ki a több évtizede készült mesék időtállóságát. A rajzfilm kortalan öröm, kisgyerekek pedig mindig lesznek, akik igénylik őket. És még mennyi kiadatlan nemzeti kincsünk vár rájuk!

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.