A magyar animáció kincsei végre DVD-n!

kgy

2012. május 24., csütörtök 14:32, frissítve: csütörtök 14:56

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Manda) hiánypótló munkába fogott: megkezdi a magyar egyedi, rövid animációs filmek kiadását DVD-n. Macskássy Gyula rövidfilmjeit további életművek követik.

Macskássy Gyula születésének 100. évfordulója adja az apropót, de régóta várt hiánypótló munka veszi kezdetét: a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (Manda) nekiáll a magyar egyedi rövid animációs filmek DVD-kiadásának – jelentették be a Manda képviselői csütörtökön egy, az Örökmozgó moziban tartott sajtótájékoztatón.

A magyar animáció különösen mostoha körülmények között hánykódik a DVD-piacon: néhány klasszikus egész estés rajzfilmünk különféle cégekkel kötött szerződések után megjelent a lakossági piacon, s a Mokép és MTV(A) is jelentetett meg néhány ismert sorozatot, de a választék közel sem árulkodik a magyar animáció gazdagságáról, sokszínűségéről. Leginkább az egyedi rövid animációs filmek hiányoznak a választékból, pedig a magyar animáció kezdeteiben csak ilyenek készültek, s a fesztiválokat bejárt, díjnyertes darabok tucatszámra készültek a honi rajzfilm aranykorában. Ezt a vákuumot igyekszik betölteni a Manda, amely a rendezett jogi viszonyok után végre nekiállhatott az animációs kincseink digitalizálásának és közkinccsé tételének. Úgy tűnik, végre vége a tévéből elkapott pillanatoknak, a jobb-rosszabb minőségben, részben-egészben az interneten megosztott morzsák időszakának. A Manda munkatársai egy sorozat első darabjaként elkészítették a magyar animáció atyjának, Macskássy Gyulának legismertebb filmjeiből álló első DVD-kiadásukat, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és más mesék című kiadványát.

Fotó: MandaA lemezen A kiskakas gyémánt félkrajcárja mellett a Két bors ökröcske, az Erdei sportverseny, A ceruza és a radír, a Párbaj, az 1, 2, 3… A számok története és a Romantikus történet című animációk találhatók meg digitálisan felújított formában. Ahogy Fazekas Eszter, a Manda filmtörténésze és a digitális felújításért felelős szakember elmondta, a most elkészültnél még jobb minőségben is restaurálhatnák a meséket megfelelő forrás esetén, jelenlegi kereteik ugyanis a teljes körű felújítást nem teszik lehetővé. Ezen elsősorban a színek teljes helyreállítását értette, amely egy sokkal költségesebb plusz munkafolyamatot igényelne. Így némiképp pasztellesebb, archaikusabb a matéria, de álszerénység lenne nem kiválónak minősíteni a lemezen található mesék színvonalát – különösen majd hatvan év távlatát figyelembe véve. Fazekas hangsúlyozta, két év alatt – amióta a szerzői jogok rendeződtek – összesen a 26. DVD-jét jelenteti meg a Manda, s összesen 57 alkotást digitalizáltak. Céljuk, hogy minél jobb minőségben minél több címet tegyenek a közönség számára elérhetővé. A most megjelent kisfilmek pedig a második világháború után beindult professzionális animációs szakma első remekei, s köztük is élre kívánkozik A kiskakas, amely a legelső színes magyar animációs mese volt 1951-ben, Ránki György emlékezetes kísérőzenéjével.


A filmek kellőképpen árulkodnak Macskássy és csapata tehetségéről. Ahogy Dargay Attila, a Vuk rendezője fogalmazott, Macskássy minden alkotásában a szépséggel próbálta menteni sorsunk méltóságát. Dizseri Eszter Macskássy egykori munkatársaként, s évtizedeken keresztül a Pannónia sajtóreferenseként látta belülről az animációs szakmát, s csodás időszakként emlékezett vissza a magyar animáció fénykorára, amikor tehetséges kollégák tehetséges filmeket készítettek. Ahogy visszaemlékezett, Macskássyt mindenki szerette, s szellemisége évekkel a halála után is hatott az alkotókra.

A mostani kiadás méltó megemlékezés a Macskássy-jubileumra, ráadásul folytatása már augusztus végén, szeptember elején várható: ekkor megjelenik még egy gyűjtemény Egér és oroszlán és más mesék címmel. Utóbbiból a lemez extrái között egy frappáns montázs is látható. S ha már extrák, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és más mesék lemezen igazából még egy rajzfilm található az említetteken túl: extraként került rá Macskássy 1953-as, Kutyakötelesség című darabja, amely nemrég került elő, s felújításra szorul, de az egyetlen fellelhető példány digitálisan most mégis megtalálható a DVD-n.

Az extrák egyik legszellemesebbike, hogy a DVD-t számítógépbe helyezve az egyes rajzfilmek karakterei válnak elérhetővé kinyomtatható formában, a kisgyerekek számára kiváló kifestő gyanánt. Hosszú idő óta ez az egyik első igazán kreatív kihasználása magyar DVD-kiadásban a technológia kínálta lehetőségeknek. A Manda nem csak a lemez meséivel és említett extrájával gondolt a legkisebbekre. A sajtóesemény ugyanis kurta-furcsán, gyerekzsivajjal ért véget: több tucat óvodás érkezett a moziba, s türelmetlenül várták, hogy beülhessenek megnézni a DVD tartalmát. Tesztközönségnek sem utolsók, s egyúttal tökéletesen fejezik ki a több évtizede készült mesék időtállóságát. A rajzfilm kortalan öröm, kisgyerekek pedig mindig lesznek, akik igénylik őket. És még mennyi kiadatlan nemzeti kincsünk vár rájuk!

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.