A Müpában zárja születésnapi turnéját Lajkó Félix

Grund

2015. február 27., péntek 13:38

Két és fél hónap, 20 koncert itthon és külföldön: fináléjához érkezett a Lajkó Félix-maraton.

A hegedűvirtuóz 40. születésnapját két új lemezzel és egy maratoni turnéval ünnepelte, amelynek fináléra a Müpában kerül sor február 27-én és 28-án. Ma és holnap két nap alatt három koncerten világhírű vendégek közreműködésével mutatja be mindazon zenei gondolatokat, amelyek manapság éltetik.

Palya Bea, Balázs János zongoraművész, Mohammad Reza Mortazavi iráni ütővirtuóz, Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Porteleki László, a Muzsikás prímása, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna, Benke Félix, Brasnyó Antal és a szabadkai zenekar lépnek fel Lajkó Félix vendégeként a maraton zárókoncertjein.

„Ő soha nem játszik semmit kétszer egyformán el. Egy elementáris hegedűvirtuóz, de a zenéjében ott van a népzene a populáris zene, világzene, és mindig is ott volt a zenéjében egy szimfonikus igény” – fogalmazott Hollerung Gábor karmester.

„Folyamatosan improvizálunk, ez egy nagyon különleges dolog, semmit nem beszélünk meg előre, Nagyon impulzív, nagyon különleges zenét játszunk, meg sem lehetne határozni a stílusát, ez a mi stílusunk, és nagyon élvezzük” – hangsúlyozta Balázs János zongoraművész.

Lajkó Félixnek két új lemeze jelent meg december elején a 40. születésnap alkalmából. A Budafoki Dohnányi Zenekarral felvett Végtelen (Infinity) és a Balázs Jánossal közösen jegyzett Jelszó (Password) egyaránt az ITunes toplistájának dobogós helyein szerepelnek megjelenésük óta.

A december 19-én indult Lajkó Félix-maraton koncertsorozat február 27-i és 28-i fináléján a Müpában mindkét lemez terítékre kerül majd.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.