A parlamentben köszöntötték a Kurultáj külföldi meghívottait

Grund

2012. augusztus 9., csütörtök 15:25, frissítve: csütörtök 15:42

A Parlamentben köszöntötték a péntektől vasárnapig Bugacon tartandó negyedik Kurultáj, a hun és a türk tudatú népek hagyományőrző törzsi találkozójának mintegy száz külföldi meghívottját csütörtökön.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki az idei Kurultáj fővédnöke, rövid beszédében azt hangsúlyozta, a hónapok óta tartó előkészületek garanciát jelentenek arra, hogy színvonalas találkozót, törzsi gyűlést tartanak majd Bugacon. Fontosnak nevezte a részt vevő népek rokontudatát, amely megítélése szerint bizalmi tőkét is jelent.

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Kurultáj főszervezője elmondta, hogy az idei rendezvényre minden hun és türk tudatú nép elküldte a küldötteit. A rokonságtudat erősítését hangsúlyozva hozzátette: a részt vevő népek lelki egyesítésének központja Magyarország lehet a Kurultájjal.

Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője hangsúlyozta: „a jelenlegi magyar kormány külpolitikai stratégiájával teljes mértékben összhangban van a Kurultáj szervezése, a keleti nyitás politikájának megvalósulását segíti, hozzájárul annak eredményességéhez”. Elmondta, hogy az értékteremtő, a népek összefogását segítő rendezvény és annak szellemisége mintegy 140 millió embert érhet el a világon.

A Kurultáj hagyományőrző rendezvényt az idén augusztus 10-12. között rendezik meg Bugacon, 24 nép képviselőinek részvételével. Az első Kurultájt 2007-ben Kazahsztánban tartották meg, a másodikat 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, a harmadikat 2010-ben Bugacon. A két évvel ezelőtti törzsi gyűlésen 150 ezer vendég fordult meg a rendezvény honlapjának tájékoztatása szerint.

Az idei Kurultáj három napjának programjaira mintegy negyedmilliós közönséget vár a főszervező Magyar–Turán Alapítvány. A rendezvényen lovas, agár- és sólyom-, valamint íjász- és harci bemutatók, lovas versenyek, továbbá zenei és versenyprogramok is várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.