A pénztárosok már rég lehagyták őket – béremelést követelnek a könyvtárosok

MN

2018. január 22., hétfő 20:18, frissítve: kedd 08:10

Újabb állami ágazat, ezúttal a kulturális szféra dolgozói követelnek béremelést. Kérésük nyomatékosítására a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete petíciót adott át az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának.

A dokumentumot 3000-en, az érdekvédelmi szervezet tagjai mellett a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók harmada aláírta.

Mint írják, a kulturális intézményekben dolgozók fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg bizonyos kiskereskedelmi láncokban a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal bíró levéltáros, könyvtáros fizetése bruttó 100 ezer forinttal kevesebb. Ekkora fizetés is csupán az országos intézmények némelyikében lehetséges: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot, és a munkatársak legalább kétharmadának a bére sem haladja meg a bruttó 180 ezret, a középfokú végzettségű munkavállalókat megillető garantált bérminimumot.

Csóti Csaba, a szakszervezet elnöke az állami hírügynökségnek azt mondta: tavaly ugyan a tárca szerint 15 százalékos béremelést hajtottak végre, ezt a mértéket azonban a számításaik nem támasztják alá. A szakszervezet a bérpótlék 50 százalékos emelését követeli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.