A pénztárosok már rég lehagyták őket – béremelést követelnek a könyvtárosok

MN

2018. január 22., hétfő 20:18, frissítve: kedd 08:10

Újabb állami ágazat, ezúttal a kulturális szféra dolgozói követelnek béremelést. Kérésük nyomatékosítására a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete petíciót adott át az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának.

A dokumentumot 3000-en, az érdekvédelmi szervezet tagjai mellett a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók harmada aláírta.

Mint írják, a kulturális intézményekben dolgozók fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg bizonyos kiskereskedelmi láncokban a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal bíró levéltáros, könyvtáros fizetése bruttó 100 ezer forinttal kevesebb. Ekkora fizetés is csupán az országos intézmények némelyikében lehetséges: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot, és a munkatársak legalább kétharmadának a bére sem haladja meg a bruttó 180 ezret, a középfokú végzettségű munkavállalókat megillető garantált bérminimumot.

Csóti Csaba, a szakszervezet elnöke az állami hírügynökségnek azt mondta: tavaly ugyan a tárca szerint 15 százalékos béremelést hajtottak végre, ezt a mértéket azonban a számításaik nem támasztják alá. A szakszervezet a bérpótlék 50 százalékos emelését követeli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.