A pesti ember érdekes! Két sorozat városlakókról

2013. december 28., szombat 07:39, frissítve: szombat 13:14

Elhivatott fotósok és szorgos csapatuk munkája A pesti nő blog és a Budapest Katalógus. Mindkettő budapesti arcokat, egyéniségeket mutat be. Hétköznapi és kevésbé hétköznapi emberek bukkannak fel a képeken, és vallanak Budapestről.

A város is része az egyéniségünknek, bár ebben nem vagyunk olyan tudatosak, mint sok más nyugat-európai ország lakói – véli Ughy Szabina, író-költő, A pesti nő blog egyik alkotója. Ő az interjúkat készíti a fotós Bach Máté portrésorozata mellé, amelyben pesti nők szerepelnek kedvenc budapesti helyeiken. A pesti nő blogot Máté, a  Vagány históriák költőporté-sorozat alkotója álmodta meg, szerinte ugyanis Budapest, ha ember lenne, csakis nő lehetne.

A Budapest Katalógus fotósait, Szöllősi Mátyást – aki egyébként szintén író-költő – és Mohai Balázst, a Magyar Távirati Iroda külső munkatársát egyszerre érdekelték a budapesti helyek és arcok. Ők többnyire a véletlenre esküsznek, az utcán szólítanak meg olyan embereket, akiket izgalmas portréalanynak tartanak. Fiatalok, idősek, nők és férfiak szerepelnek a képeiken, a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből, a legkülönbözőbb történetekkel. Beszélgetés közben óhatatlanul is elárulnak néhány információt a városról, és ezek talán nem csak nekik lehetnek hasznosak. A sorozat a Facebookon érhető el. A sorozat dizájnja Tóth Gábor munkája, a webes megjelenés Wolf Zitáé, a szövegek angol fordítását Kovács Kata készíti.

A pesti nő és a Budapest Katalógus sorozatokról a Magyar Nemzet december 28-i, szombati számában olvashat részletesen.

(Fotó: Szöllősi Mátyás képe Szilveszterről. A Budapest Katalógusban csak a keresztnevükkel jelölik a szereplőket, így van ez A pesti nő esetében is.)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.