A romafilm nem kellett a kritikusoknak

Kárpáti György (Berlin)

2012. február 17., péntek 19:01

Átadták az első díjakat pénteken a 62. Berlinalén, és a szombati ünnepélyes díjkiosztó előtt nyilvánosságra hozták a Nemzetközi Kritikusok Szövetsége, a FIPRESCI díjazottait. Egy már biztos: a kritikusok nem Fliegauf Benedek versenyprogramban szereplő magyar alkotására, a Csak a szélre szavaztak.

A versenyprogram legjobb alkotása a kritikusok szerint Miguel Gomes portugál–brazil–francia–német koprodukciója, a Tabu volt. Gomes filmje utalás F. W. Murnau azonos című filmtörténeti klasszikusára, s cselekménye két részre bontható: az első fekete-fehérben forgatott nosztalgikus múltidézés egy idős hölgy történetén keresztül, a második pedig az első szakasz vágyainak beteljesülése melodrámával, szenvedéllyel, humorral. Gomes 16 mm-es keskenyfilmre forgatott harmadik játékfilmje az egyik legjobb kritikákat kapó mozi Berlinben, így a zsűri nagydíja sem lenne meglepetés.

Tabu: fekete-fehérben forgatott nosztalgikus múltidézés egy idős hölgy történetén keresztül

Fotó: BerlinaleA párhuzamos szekciók legjobbját is zsűrizték a filmírók: a Panoráma szekcióban a francia Atomic Age nyert, amelynek hősei a pezsgő párizsi éjszakai életből a kiábrándultságig és elhagyottság érzéséig jutnak el egy erdő mélyén:


A Fórum szekcióban pedig a párkapcsolatokról és szexualitásról szóló holland Hemel lett a legjobb:


A Tabu győzelmével egyszersmind az is eldőlt, hogy a Nemzetközi Kritikusok Szövetségének tagjai nem Fliegauf Benedek versenyprogramban szereplő magyar alkotására, a Csak a szélre szavaztak (miközben a film sajtóvisszhangja kifejezetten jó volt). A kritikusok közül a Variety írója bátornak nevezte Fliegaufot, és jelentős nemzetközi artmozis jövőt jósol neki, a Screen újságírója pedig a formanyelv hatékonysága és érdemei mellett annak hátulütőjét is megemlíti, mondván, a stílus a nézők egy részét kiűzi a moziból. A kritikus szerint a film sem idealizálni, sem démonizálni nem akarja a magyarországi romakérdést. A Hollywood Reporter kritikusa kemény és kompromisszummentes víziónak tartja Fliegauf filmjét, kiemeli az amatőr színészek alakításainak természetességét, a nyitott lezárást pedig egyszerre tartja reménytelinek és kétségbeejtőnek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A pénteki utolsó versenyfilm a War Witch, amely afrikai gyerekkatonák sorsába enged betekintést. A nyomor ebben a filmben új értelmet nyer, mert nemcsak egy társadalmi réteg, hanem egy egész ország társadalma számára jelent megoldhatatlan kihívást. A főszereplő egy 12 éves lány, akit fegyveres lázadók rabolnak el hasonló korú gyerekekkel együtt egy faluból, lemészárolva szüleiket és rokonaikat. A gyerekek aztán kemény kiképzés után fegyvert kapnak és kénytelenek a hadsereg ellen harcolni.


Ám a lelketlen világban is léteznek érzelmek, így a lány a „varázslóval” együtt kilép a lázadók közül, s úttalan utakon keres boldogulást és jövőképet. A War Witch meglehetősen kilátástalan képet fest a forradalomba és anarchiába süllyedt afrikai országokról, s nem véletlenül távoztak sokan a kifejezetten emberpróbáló darab vetítéséről.

Fliegauf Benedek Csak a szél című filmjének esélyeiről bővebben itt olvashat. Tudósításunk a film premierjéről pedig itt érhető el.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.