A tabuk ledöntése okozhatja a makik vesztét + Kép

LM

2011. december 19., hétfő 11:17

Egy brit–madagaszkári kutatás szerint a hagyományok felrúgása, a kulturális tabuk ledöntése – más tényezők mellett – példátlanul sok maki vesztét okozza Madagaszkáron, ami akár a főemlősök kihalásához is vezethet.
Az indri (Indri indri) az emlősök (Mammalia) osztályába, a főemlősök (Primates) rendjébe és az ugrómakifélék (Indridae) családjába tartozik – írja a Wikipedia. Az indri a legnagyobb makifaj. Ivarérettségét mindössze 7-9 éves korára éri el, és két- vagy háromévente nevel fel egyetlen utódot. Így állománya nagyon érzékenyen reagál a kismértékű vadászatra is. A ritka főemlősök Madagaszkáron honosak, hegyi esőerdőkben élnek. Elterjedési területük mindig is szűk volt, a sziget keleti parti sávjában éltek az északi Antogil-öböl és a déli Mangoro-folyó között. A fokozódó erdőirtások miatt sok helyről eltűntek, ma már csak három rezervátumban fordulnak elő.

A helyiek régen mélyen tisztelték a főemlősöket, a külső hatások azonban e nézet fokozatos kikopását eredményezték. A walesi Bangor Egyetem és a madagaszkári Madagasikara Voakajy civil szervezet kimutatta, hogy a védett fajok vadászata fokozódott a szigetország keleti részén. Az orvvadászat térnyerését a kutatók a gyors társadalmi változásnak, a hús iránti szükséglet növekedésének és a hagyományokban foglalt tabuk ledöntésének tulajdonítják.

A tabuknak fontos szerepük van a madagaszkári kultúrában – fejtette ki Julia Jones, a Bangor Egyetem kutatója a BBC Newsnak. A makikat, köztük is különösen a veszélyeztetett indriket, erős tabuk védték a vadászattól. Egy legenda szerint egy fáról leeső embert indri kapott el a levegőben, mire az a faluba visszatérvén kijelentette, hogy a makiknak többé nem eshet bántódásuk. Egy másik hiedelem szerint a makik az esőerdőben eltévedt ősök.

Annak ellenére, hogy a mostani felmérés alapján a helyiek nem szívesen esznek vadhúst, sokszor az az egyetlen elérhető húsféle, mivel a vidéki területeken alig lehet hozzájutni háziállatok húsához. Több mint ezer háztartás felméréséből kiderült, hogy három nap alatt az étkezések zöme húsmentes volt: ha tartalmazott is húst, az leginkább hal vagy háziállatok húsa volt, a vadhús aránya tíz százalék alatti, a védett állatoké 0,5 százalék volt. Ennek ellenére a megkérdezettek 95 százaléka evett már védett állatot.

Annak ellenére, hogy a vadászat nem fenntartható, a vadhús fontos élelemforrás a helyiek, kiváltképp a gyerekek számára. Egy nemrég megjelent kutatás szerint, amikor megakadályozták a madagaszkári családokat abban, hogy hozzáférjenek a vadhúshoz, harmadával nőtt a gyerekkori vérszegénység aránya.

 

Jones szerint a más forrásból származó hús elérhetőségének javítása kínálhatna alternatívát a vadhúshoz. Ezenkívül a meglévő természetvédelmi törvények betartatásán is lehetne javítani a kutató szerint. Ha az indri és a többi maki eltűnik az erdőkből, kevesebb turista érkezik majd, és a nemzetközi érdeklődés is jócskán megcsappan – érvelt a tudós. Tehát a befektetés nemcsak kedvező lépés lenne, hanem egyhamar meg is térülne a kormánynak.

 

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.