A tehén teszi a könyvet?

Kis könyvborítószemle a nemzetközi fesztivál előtt

rKissNelli

2012. április 17., kedd 09:12, frissítve: kedd 19:25

Nem tudni, minek köszönhető, de a kiadók közül többen valamiért egyetértenek abban, hogy északi szerző könyvének vidám borító dukál. A nemzetközi könyvfesztivál vészesen közeleg, itt vannak az új kötetek. Jó olvasóként most a könyvborítók alapján szemezgettünk, ezek közül is a szokatlanabbak érdekeltek.

Megszokhattuk, hogy a gyerekkönyv és a szórakoztató irodalom színes, figyelemfelkeltő, néha meghökkentő borítóval jön a világra, de hogy a felnőtt-szépirodalom is feltűnő, esetleg komikus borítást kapjon, azt már kevésbé.

Az idei nemzetközi könyvfesztiválon csak egy Henrik Nordbrandt-kötet, két finn versantológia és Tomas Tranströmer két kötete a díszvendég északi országok versajánlata magyar nyelven. Sajnos – északi díszvendégség ide vagy oda – a tavalyi irodalmi Nobel-díjas svéd Tranströmer nem tiszteli meg jelenlétével a budapesti fesztivált, új kötetének borítóján cserébe egy iszonyúan gusztusos piros alma csügg zöld háttér előtt, ami részint vonzó, másrészt könnyen előfordulhat, hogy az egyszeri olvasó ilyen vitaminhiányos időben vásárlás helyett a háta mögé veti a könyvet, és átrohan a zöldségeshez. Hogy melyik fog bekövetkezni, az a nagy talány.
Tranströmer tehát nem lesz a vendégünk az idén – sajnos –, így ha valakit bővebben érdekel a vele való személyes találkozás élménye, Kányádi Sándort kell megkérdeznie, akivel megtörtént a dolog, és nagyon érdekes anekdotákat tud mesélni a Nobel-díjas költőről, garantált Kányádi-féle humorral. A nemzetközi könyvfesztiválon nem is egyszer dedikál, itt az alkalom.

A Napkútnál megjelent kötet nem az egyetlen kedélyes könyvborító a fesztiválfelhozatalban: Henrik Nordbrandt, Dánia jeles és bőségesen díjazott költője, nemzedékének egyik legfontosabb figurája magyar kiadásban a következőképpen fest: (Ez az első magyarul megjelent önálló verseskötete)

 


Nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar középnemzedék bármelyik tagjának ilyen itthoni vagy külföldi kötete legyen, lett légyen az illető akármilyen híres a humoráról. Néhányan elrugaszkodnak persze ilyen-olyan irányba (lásd például Háy János sajátos borítóit saját rajzaival). De azért nem mondhatni, hogy jellemző az ilyesmi, főleg nem a jelentősebb versesköteteknél. Úgy tűnik, szerintünk a líra véresen komoly dolog, amivel legfeljebb fiatal és bohó állapotunkban illik viccelődni. Szerintük, úgy látszik, nem.

A svéd prózaíró Katarina Mazetti magyar kiadója sem maradt adós a közönségnek egy vicces borítóval. Bár tény, hogy maga a regény története sem egy tragédia, hanem egy szatirikus temetői románc egy parasztember és egy özvegy könyvtárosnő között, ezért hát a külföldi könyvborítók is többnyire tehénnel vagy szerelemmel operálnak. A regény nemzetközi népszerűsége egyébként óriási, többnyire szeretik is azokkal a dicshimnuszokkal reklámozni, amelyeket mértékadónak tartott brit lapok zengtek a kötetről. Lásd a tehén feje felett.A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.